Tržište luksuznih automobila: Mercedes pretekao BMW-a

Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz pretekao je konkurenta BMW-a na mjestu vodećeg proizvođača luksuznih vozila u 2016. godini.

Mercedes ostvario snažan rast na kineskom tržištu Mercedes ostvario snažan rast na kineskom tržištu

Mercedes je lani prodao gotovo 2,1 miliona vozila u svijetu, za 11,3 posto više u odnosu na 2015. godinu, saopćila je u ponedjeljak krovna kompanija Daimler. Time je ta kompanija sa sjedištem u Stuttgartu vratila čelnu poziciju izgubljenu 2005. od minhenskog suparnika.

-Izvanrednom rastu potražnje, posebno u Kini i Evropi, zahvaljujemo vodeći položaj u segmentu luksuznih vozila, rekao je direktor Daimlera Dieter Zetsche, dodavši da je Mercedes postigao najbolju prodajnu godinu šesti put zaredom.

Zbog snažnog rasta na kineskom tržištu, Mercedesova tamošnja prodaja povećala se za 26,6 posto u godini dana. Grupa je dvocifreni rast prodaje ostvarila i u Evropi, za 12,4 posto, dok se američko poslovanje neznatno smanjilo, za 0,8 posto.

Daimler je također izvijestio o rekordnoj prodaji svog kompaktnog modela Smart, čija je prodaja porasla 21 posto u odnosu na 2015. godinu, dosegnuvši 144.500 prodanih vozila u svijetu.

BMW će svoje cjelogodišnje rezultate u 2016. objaviti kasnije. No, podaci objavljeni u decembru pokazali su da je u prvih 11 mjeseci 2016. taj proizvođač sa sjedištem u Minhenu prodao više od 1,8 miliona vozila, za 5,6 posto više nego u 2015. godini, no dosta ispod ukupnih godišnjih Mercedesovih podataka.

Također je danas objavljeno da je u 2016. Volkswagen prodao 1,87 miliona svog luksuznog brenda Audi, za 3,8 posto više nego u prethodnoj godini, ali to će ga vjerovatno svrstati na treće mjesto po broju prodanih luksuznih vozila. Ta kompanija, sa sjedištem u Ingolstadtu, pretrpjela je “snažna nepovoljna kretanja na mnogim važnim tržištima”, kako je priznao član Uprave Dietmar Voggenreiter.

I neki Audijevi automobili našli su se među Volkswagenovim vozilima u središtu skandala ‘dieselgate’, nakon što je taj gigant autoindustrije priznao ugradnju uređaja koji su varali na testovima emisije štetnih plinova na 11 miliona svojih dizel vozila u cijelom svijetu.

Related posts