Trump za državnog sekretara želi čovjeka koji je želio bombardovati Srbe u BiH

Novi američki predsjednik sa saradnicima ima pravo imenovati čak 4.000 zvaničnika.

Trumpovi saradnici iz kampanje trebali bi zauzeti mjesta u budućem kabinetu, uz neka vanjska pojačanja, poput zvijezde konzervativne Amerike Sarah Palin.

Živopisna guvernerka Aljaske nije mu samo dala podršku, nego je u završnici kampanje obišla cijeli Ohio agitirajući za Trumpa. Ohio je bio jedna od država koje su presudile Trumpovoj pobjedi, piše Jutarnji list.

Kako je Trump zapravo autsajder u visokoj politici, amater koji je na opće iznenađenje establishmenta stigao do vrha, njegovi će saradnici u velikoj mjeri određivati budući smjer američke politike. Veliku ulogu imat će potpredsjednik Mike Pence jer karijerni republikanski senator, za razliku od Trumpa, ima odlične veze u Republikanskoj stranci koja sada ima većinu i u Senatu i u Kongresu.

Glavno je pitanje ko će biti novi državni sekretar. Na mjesto šefa diplomatije mogao bi biti izabran jedan od trojice njegovih najvažnijih saradnika: Newt Gingrich, Rudy Giuliani ili Chris Christie, a ozbiljni kandidat je i republikanski senator Bob Corker iz Tennesseeja, predsjedavajući senatskog Odbora za međunarodne odnose, objavio je portal Politico. Trump navodno razmišlja i o bivšem ambasadoru SAD-a pri UN-u Johnu Boltonu. No, kao glavni kandidat za mjesto državnog sekretara zasad figurira republikanski jastreb Newt Gingrich, dok se Rudy Giuliani najviše spominje kao kandidat za glavnog državnog tužioca.

Žestoki političar

Newt Gingrich bio bi državni sekretar po mjeri Donalda Trumpa, sličnog političkog stila. Žestoki je republikanac, bivši predsjednik Zastupničkog doma Kongresa od 1995. do 1999. kad se oštro suprotstavljao politici Billa Clintona. Prije Daytona on je uz Boba Dolea bio najglasniji zagovornik vojne intervencije protiv Srba u BiH. Poznat po žestokim istupima i nepopustljivim stavovima, u ovoj predsjedničkoj kampanji se između ostalih zauzeo za deportaciju muslimana koji vjeruju u šerijatsko pravo. Odgojen kao baptist, Newt Gingrich je 2009. prešao na katoličanstvo. Na prošlim izborima 2012. istaknuo je svoju kandidaturu za republikanskog kandidata. Sad je bio jedan od glavnih kandidata za Trumpova potpredsjednika, zajedno s Chrisom Christiejem, konzervativnim guvernerom New Jerseyja, protivnikom abortusa i istospolnih brakova.

Međutim, Christieju visi za vratom bizarna afera Bridgegate: na sudu su se našla dvojica njegovih bivših saradnika koji su se 2013. išli osvetiti demokratskom gradonačelniku Fort Leeja, grada u saveznoj državi New Jersey. Gradonačelnik Mark Sokolich, hrvatskog porijekla, odbio je podržati Chrisa Christieja kad se ovaj ponovno kandidirao za guvernera pa su Christiejevi saradnici promijenili regulaciju prometa na mostu na izlazu iz Fort Leeja, što je prouzrokovalo nevjerojatne saobraćajne gužve. “To je jedna od najglupljih stvari koje sam ikad vidio”, rekao je Chris Christie o zavjereničkom planu svojih saradnika. Nakon što su pet dana mučili ljude, morali su stvari vratiti na staro. Guverner Christie nije optužen, tvrdi da nije imao pojma što mu saradnici rade iza leđa, ali otkako ih je sud prošle sedmice proglasio krivima, Christie je gurnut u pozadinu i više ga se nije moglo vidjeti na skupovima i u Trumpovoj blizini.

Međutim, u izbornoj noći Trump je prvo zahvalio svojoj porodici, šefici svoje kampanje Kellyanne Conway te Rudyju Giulianiju i Chrisu Christieju, vrativši ga time ponovno u igru. Posebno je zahvalio Mikeu Huckabeeju, guverneru Arkansasa. Huckabee ima sličnu PR politiku poput samog Trumpa ili njegova potpredsjednika Mikea Pencea: što će nam novinari, bolje nam je da direktno komuniciramo sa svojim biračima, moto je nove sorte desnih političara. Trump i Sarah Palin su zvijezde realityja, Pence je godinama vodio konzervativni radijski show, dok je Huckabee na Fox Newsu vodio svoj talk show “Huckabee” sve do prošle godine kad je počeo razmišljati o predsjedničkoj kandidaturi.

Slavni bivši njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani, koji je maknuo kriminal s ulica pojačavši prisutnost policije, bio je među onim republikancima koji su se žestoko protivili odluci Billa Clintona da 1999. NATO bombardira Srbiju. U proljeće 2012. posjetio je Beograd, javno podržavši kandidaturu Tomislava Nikolića uoči predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio demokrata Borisa Tadića. Nikolić je tada, slično ovome što se dogodilo u SAD-u, pobijedio u Srbiji uz šok i nevjericu kompletne javnosti za koju je Tadić, umjereni iako neomiljeni kandidat, trebao biti uvjerljiv pobjednik pokraj neotesanog i neuglađenog Nikolića.

Finansije

Mjesto ministra finansija mogao bi dobiti Steven Mnuchin, šef finansija Trumpove kampanje, koji je 17 godina radio za Goldman Sachs, a jedan od Trumpovih najbližih saradnika, senator Jeff Sessions, mogao bi zauzeti mjesto ministra odbrane. Kao kandidati za šefa Pentagona spominju se još bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley i bivši senator Jim Talent. Za to je mjesto zainteresiran i Trumpov prvi saradnik general Mike Flynn, bivši šef vojne obavještajne službe, ali on prema američkim zakonima mora biti najmanje sedam godina u penziji prije nego što preuzme dužnost šefa Pentagona. Među kandidatima za ministra unutrašnjih poslova spominje se i Trumpov sin Donald Trump Junior. Visi u zraku mogućnost da na to mjesto bude imenovana Sarah Palin za koju je Trump najavljivao da bi je volio vidjeti u kabinetu.

avaz.ba

Related posts