Trump razgovarao sa saudijskim princem: "Iranska prijetnja je bila tema"

AMERIČKI predsjednik Donald Trump razgovarao je s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije Mohammedom bin Salmanom o iranskoj “prijetnji”, priopćila je Bijela kuća.

“Dvojica čelnika su razgovarala o važnoj ulozi Saudijske Arabije u osiguranju stabilnosti na Bliskom istoku i na svjetskom tržištu nafte. Razgovarali su i o prijetnji koju predstavlja ponašanje iranskog režima koji želi eskalaciju”, navodi se u priopćenju.

Teheran optužuju za više napada na brodove u svibnju i u lipnju blizu Hormuškog tjesnaca kroz koji prolazi trećina svjetske nafte koja se prevozi morskim putem. Iran niječe bilo kakvu odgovornost, ali su ti napadi utjecali na rast cijene sirove nafte.

Saudijska Arabija, blizak saveznik Washingtona i veliki regionalni suparnik Irana, zatražila je nakon svibanjskih napada “odlučan” odgovor na prijetnje opskrbi energentima.

Napetost se pojačala kada je Iran u četvrtak objavio da je u letu srušio američku bespilotnu letjelicu koja je, tvrdi Teheran, narušila njegov zračni prostor. SAD je odlučno odbio takvu inačicu događaja.

Donald Trump je u petak izjavio da je u četvrtak navečer u zadnji tren opozvao zračne udare na Iran koji su trebali biti odgovor na rušenje drona, kako bi spriječio velike iranske ljudske gubitke, ne odustajući od prijetnje da će uzvratiti za napad.

Related posts