Trikovi koji će vam pomoći da se manje znojite i izbjegnete neugodan miris

Srećom, postoje trikovi koji će vam pomoći da se znojite manje i da reducirate neugodan miris.

Pravilno nanesite dezodorans

Jeste li znali da većina ljudi pogrešno nanosi dezodorans? Ako ga stavljate ujutro i vi ste među njima. Dezodoransu treba vremena da počne djelovati i potrebna mu je suha površina kože. Noću su temperature niže i vi ste najmanje aktivni, što dezodoransu daje vremena da počne djelovati. Umjesto nakon buđenja, pokušajte ga upotrijebiti prije spavanja.

Nosite laganu odjeću

Na visokim temperaturama izbjegavajte pripijenu odjeću i odjeću načinjenu od umjetnih materijala, jer ona ne propušta zrak pa se dodatno znojite, a pojavljuje se i neugodan miris. Nosite laganiju i prozračnu odjeću. Osim što će vam biti puno ugodnija za nošenje, izbjeći ćete neugodne mrlje od znoja.

Izbjegavajte jako začinjenu hranu

Jeste li primijetili da se nakon vrlo ljute hrane znojite više nego obično? To je zbog toga što vaše tijelo na ljutu hranu reagira jednako kao i na visoku temperaturu – pokušava vas ohladiti. Stoga, preko ljeta smanjite konzumaciju jako začinjene hrane kako biste minimizirali znojenje, piše The Sun.

Vježbajte

Iako vježbanje obično povezujemo s viškom znojenja, postići ćete upravo suprotno.

Da, znojit ćete se tokom vježbanja, ali kasnije će tog znoja biti manje.

Vježbanjem smanjujete lučenje hormona stresa kortizola i povećavate otpuštanje hormona sreće endorfina. Ta kombinacija pomoći će vam da se manje stresirate, a samim time i manje znojite.

Pokušajte s domaćim preparatima

Jabukovo sirće je prirodan antiperspirant, pomaže u sužavanju pora i smanjuje znojenje. Također smanjuje količinu bakterija koje uzrokuju neugodan miris znoja.

Nanesite ga komadom vate prije spavanja i ujutro ga isperite vodom.

Možete popiti i kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vode, iako vas ukus vjerovatno neće oduševiti.

Također, možete pokušati i s čajem od kadulje, kamilice ili crnim čajem, a korisna je i soda bikarbona.

Izvor: Index.hr

Related posts