Trebate li se zabrinuti ako vam pucketaju zglobovi prilikom vježbanja ili ustajanja

Prilikom ustajanja ili tokom vježbanja često vam zapucketaju zglobovi? Trebate li se zabrinuti zbog toga? Stručnjaci kažu ne te pojašnjavaju da je riječ o krepitaciji. U većini slučajeva, ako zglobovi pucketaju, ali ne bole, onda je to krepitacija što u medicini označava pucketanje zglobova.

Iako nije riječ o opasnoj pojavi, nekima zvuči i zastrašujuće. Također, ako pucketanje postane učestalo, trebali biste obaviti kontrolu.

Pucketanje zglobova ne zahtijeva neko posebno liječenje, ali ljekari obično savjetuju da ga namjerno ne izazivate jer neki ljudi razviju nepotrebnu naviku rastezanja zglobova. Pucketanje zglobova je obično povezano s labavošću zglobova.

Postoji nekoliko razloga zbog čega pucketaju zglobovi prilikom izvođenja različitih vježbi za mršavljenje ili održavanje tjelesne kondicije. Naprimjer, zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Ako imate manje od 35 godina, pucketanje je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva.

Ako vam lakat pucketa prilikom kretanja i ako pucketanje prati i bol, ili povremena blokada, postoji mogućnost da vašim zglobom luta komadić kosti ili hrskavice.

Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premjeste na vanjsku stranu bedrene kosti. Iako to zna biti bolno, ne treba se brinuti jer nije opasno i vrlo je česta pojava kod mladih žena. Rješenje je istezanje.

Pucketanje gležnjeva najčešće je posljedica starih povreda kao što su iščašenje ili uganuće. Koljena naprimjer pucketaju prilikom čučnja jer ih opterećujemo težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne tjelesne težine. Rješenje je jačanje mišića koljena.

Najčešći razlog pucketanja zglobova vilice su stres i napetost što uzrokuje i škripanje zubima tokom sna.

Related posts