Tragovi na telefonu otkrivaju vaš način života

Molekule i otisci na telefonu otkrivaju zapanjujuće podatke te mogu dati uvid o zdravlju i načinu života njegovog vlasnika, uključujući i njihove preferencije prema hrani i lijekovima koje koristi, piše BBC.

Naučnici iz Californije su otkrili da se na 40 telefona koje su testirali nalaze tragovi kofeina, ostataka hrane, začina, krema za kožu i antidepresiva. Oni tvrde da na telefonu ostavljamo tragove molekula, hemikalija i bakterija svega što smo tokom dana dodirnuli.

Koristeći tehniku koja se zove spektrometrija, istraživački tim s Univerziteta u San Diegu je testirao 500 uzoraka iz uzetih telefona 40 odraslih osoba. Zatim su ih u odnosu na molekule identificirali u bazi podataka i pokušali vidjeti stil života svakog vlasnika telefona.

Doktorica Amina Bouslimani, asistentica na projektu o ovoj studiji je saopćila rezultate.

“Analizirajući molekule koje su vlasnici ostavili za sobom na svojim telefonima, mogli bismo reći da li je osoba žena, kakvu kozmetiku koristi, koja joj je boje kose, kakva pića voli (kafu, vino i slično), voli li začinjenu hranu, kako se nosi s depresijom, da li koristi kremu kremu za sunčanje i na kraju da li mnogo vremena provodi na otvorenom”, kazala je dr. Bouslimani.

Za većina molekula se smatra da dolazi iz kože ruku ili znoja na telefonima.

Prethodna istraživanja od istog tima su otkrila da ljudi koji nisu tri dana oprali ruke i dalje imaju mnogo tragova higijenskih i kozmetičkih proizvoda na svojoj koži.

Related posts