Tragom najava Vlade FBiH: Slijede li kantoni upute o smanjenju administracije

Izuzetak je zapošljavanje kada je uposlenik otišao u penziju i kada ga neko mora naslijediti, ili u slučaju smrti, a to se, nažalost, događalo, rekli u Uredu premijera ZDK

Nakon što je u okviru smanjenja javne potrošnje Vlada FBiH za narednu godinu najavila smanjenje broja uposlenika, budžetskih korisnika za 150 i time planira uštedjeti desetak miliona KM, Fadil Novalić, premijer FBiH, poručio je kako bi ih u tome trebali slijediti i kantoni.

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona kazali su nam da su kod njih već na snazi mjere štednje i da nema novih zapošljavanja. U Tuzlanskom kantonu stava su da prije smanjenja administracije treba uraditi strategije i programe.

Odlazak u penziju

– Upoznati smo s planovima Vlade FBiH kada je riječ o smanjenju administracije i mi to svakako pozdravljamo. Ali, želimo naglasiti da su od marta 2015. godine u Vladi Zeničko-dobojskog kantona na snazi mjere štednje i nema novih zapošljavanja. Izuzetak je zapošljavanje kada je uposlenik otišao u penziju i kada ga neko mora naslijediti ili u slučaju smrti, a to se, nažalost, događalo – kazuju nam u Uredu premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Dodaju da se zbog mjera štednje suočavaju s nizom problema.

– Recimo, dogodilo se u jednoj od službi da su nam obje uposlenice odsutne. Jedna je slomila nogu, a druga je oboljela od karcinoma. Nema raspisivanja konkursa, već se određenim uposlenicima dodjeljuje i njihov dio posla. Dakle, trudimo se napraviti uštede koliko možemo – kazali su nam u Vladi ZDK.

Pričali smo i s Enverom Ćosićkićem, sekretarom Vlade Tuzlanskog kantona.

– Znate, nije lako samo reći „smanjuje se administracija“. Nama u Vladi Tuzlanskog kantona trebaju kvalitetni, stručni ljudi. A da li u postupku evropskih integracija treba otpustiti ili zaposliti određeni broj ljudi, to je jedna druga priča. Da bi se takvo što uradilo, potrebna je jedna dobra analiza. Mi svakako podržavamo sve mjere, svakako i ove koje najavljuje Vlada FBiH, ali treba prethodno uraditi strategije i programe – rekao nam je Ćosićkić.

Višemilionske uštede

Naime, Vlada Federacije BiH je Reformskom agendom i Pismom namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), kao jednu od ključnih strukturalnih reformi navela smanjenje javne potrošnje, a između ostalog i ograničenje izdvajanja za plaće i naknade troškova zaposlenih.

Ograničenje rasta izdvajanja za plaće i naknade troškova zaposlenih Vlada Federacije BiH je u velikoj mjeri provela kroz uvođenje moratorija na zapošljavanje u federalnim organima uprave, odnosno federalnim budžetskim korisnicima, što je u prethodnom periodu rezultiralo višemilionskim uštedama. Moratorijem je do sada smanjen broj uposlenika sa 7.300 na 6.700.

(E. Duvnjak-Šalaka/Faktor.ba)

Related posts