Tragedija na putu M-17: Dan žalosti u Zenici zbog smrti tri mladića u Pečuju

Zbog teške saobraćajne nesreće koja se dogodila 17. septembra 2016. godine u mjestu Pečuj, a u kojoj su smrtno stradala tri mlada Zeničanina v.d. gradonačelnika Selver Keleštura proglasio je 19. septembar 2016. Danom žalosti na području grada Zenice.

– Trojica naših sugrađana, nažalost, napustili su nas u samo proljeće svojih života kada su, puni snage, mogli učiniti najviše za sebe, za svoje najmilije i za društvo u cjelini. Svi se moramo trgnuti i učiniti najviše što možemo da M-17 i svi drugi putevi više ne bude grobnica naše mladosti. Mlade vozače molimo da suspregnu poriv za brzinom i odupru se nagovaranjima vršnjaka da voze sve brže i sve opasnije. Stvarni život nimalo ne liči na kompjutersku igricu ili akcioni film. U stvarnom životu često je ishod takav da se igrica više ne može ponovo pokrenuti. Suviše je mladih života izgubljeno zbog beznačajnih razloga i mi moramo učiniti sve da to jednom prestane – kazao je Keleštura izrazivši iskreno saučešće porodicama stradalih.

Dan žalosti će biti obilježen obaveznim isticanjem zastava Bosne i Hercegovine i Grada Zenice na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradi Grada Zenica i drugim institucijama.

Elektronski i drugi mediji na teritoriji grada kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na području grada dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi danu žalosti.

(B.Mahmić/Faktor.ba)

Related posts