Tradicionalna bosanska jela: Klepe

Sastojci:

500 g brašna,

1 jaje,

so, voda.

Za nadjev:

500 g mljevenog mesa,

malo luka,

so, biber,

0,5 l jogurta ili pavlake,

1 čehno bijelog luka,

ulje, voda.

Priprema:

Od brašna, jajeta i malo soli s vodom zakuhajte tijesto i razvucite jufku debljine 1-2 mm. Tijesto treba da je tvrdo.
Razvijenu jufku izrežite na kvadratiće oko 6 cm ili na pravougaonike.
Mesu dodajte luk, posolite, pobiberite i izmiješajte. Ruke nakvasite vodom i fino oblikujte loptice veličine lješnika.
Fil postavite u ugao kvadratića jufke te srolajte, a krajeve prstima slijepite. Klepe ubacite u ključalu vodu i kuhajte oko 10 minuta, dok ne isplivaju na površinu.
Polako ocijedite vodu te složite klepe u duboku pomašćenu tepsiju, začinite zagrijanom masnoćom i ubacite u rernu da se zapeku.
U pavlaku (ili jogurt) stavite čehno bijelog luka te polijte klepe ovom mješavinom.

Related posts