“Tour de Culture BiH” kroz Bihać,Cazin i Bosansku Krupu

Ovaj jedinstven biciklistički događaj se organizuje u cilju promocije vrijednog kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa BiH.

Fondacija „Kulturno naslijeđe bez granica“ (Cultural Heritage without Borders – CHwB) Bosna i Hercegovina 24. septembra 2016. godine na području Bosanske Krupe, Cazina i Bihaća organizuje jedinstven biciklistički događaj naziva „Tour de Culture BiH“.

Ovaj događaj ima za cilj promociju vrijednog kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa naše zemlje, nemotorizovanog prevoza i zaštite životne okoline.

Ovogodišnji „Tour de Culture BiH“ je podržan od strane Ambasade Švicarske u BiH. CHwB ovaj događaj organizuje uz pomoć Rekreativnog biciklističkog kluba «Japod» iz Bihaća i turističke agencije «Visit Konjic» iz Konjica. Podršku događaju dali su Općina Cazin i Kulturni centar Ostrožac.

„Tour de Culture BiH“ je biciklistička tura netakmičarskog i rekreativnog karaktera, namijenjena svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Učešće u događaju ograničeno je na 100 biciklista koji će u toku jednog dana posjetiti vrijedna dobra na području Krajine, na dužini od 43 kilometra.

Tokom ove ture učesnici će imati priliku posjetiti Stari grad Pset u Bosanskoj Krupi, Stari grad Ostrožac u Cazinu, Muzej Unsko-sanskog kantona i Kapetanovu kulu u Bihaću, te se voziti kanjonom prelijepe Une. Dio ture obuhvata i kulturno-umjetnički program koji ima za cilj promociju tradicionalne kuhinje, muzike i folklora specifičnog za ovaj kraj, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica.

Svi zainteresirani dužni su da pročitaju uslove učešća i obavezno se registruju za sudjelovanje preko linka.

Učesnici koji se prijave za sudjelovanje u drugom „Tour de Culture BiH“ biće, nakon što se završi prijavni proces, obavješteni preko emaila o logističkim i drugim informacijama vezanim za sam događaj.

Prvi „Tour de Culture BiH“ organizovan je u maju 2015. godine na području Hercegovine. U ovom događaju 100 biciklista iz različitih dijelova BiH posjetio je važna kulturno-historijska i prirodna dobra Počitelja, Mostara, Blagaja i Čapljine.

„Tour de Culture BiH“ je dio inicijative „Učini svojim!“, u okviru koje CHwB realizuje različite aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Related posts