“Tour de Culture BiH” danas prolazi kroz Krupu, Cazin i Bihać

Povodom obilježavanja Dana evropskog naslijeđa i Evropske nedjelje mobilnosti, Fondacija „Kulturno naslijeđe bez granica“ (Cultural Heritage without Borders – CHwB) Bosna i Hercegovina organizuje nekoliko događaja kako bi ukazala na vrijednost kulturne raznolikosti i zdravog načina življenja.

CHwB u subotu, 24.9.2016. organizuje biciklističku turu naziva „Tour de Culture BiH“, koja ima za cilj promociju vrijednog kulturno-historijskog i prirodnog bogatstva Bosne i Hercegovine, nemotorizovanog prevoza i zaštite životne okoline. U ovogodišnjem „Tour de Culture BiH“ koji se održava na području Bosanske Krupe, Cazina i Bihaća sudjelovat će 100 građana i građanki Bosne i Hercegovine. Ovo je drugi ovakav događaj koji CHwB organizuje u našoj zemlji.

Tour de Culture BiH

-program događaja-

Subota, 24.9.2016.

9:00h Okupljanje učesnika na Starom gradu Pset (Bosanska Krupa)

– registracija učesnika

– kraće obraćanje organizatora

– kraći kulturno-umjetnički program: nastup tamburaške grupe

– obilazak Starog grada (vodič: Edvin Alijanović)

10:00h START sa platoa ispod Starog grada

– Grmuša, prva pauza za osvježenje, kod stare željezničke stanice

12:30h – Dolazak u Stari grad Ostrožac (Cazin)

– Kraći kulturno-umjetnički program: nastup folklornog društva

– Obilazak Starog grada

14:00h – Brekovica (kratka pauza)

14:40h –Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a (Bihać)

– obilazak muzeja

– obilazak izložbe «Una kroz objektiv bihaćkih fotografa»

15:45 – 16:20 – ZAVRŠETAK kod Kapetanove kule (Bihać)

– kraći kulturno-umjetnički program: nastup folklornog društva

– obilazak lokaliteta

17:00h – Organizovani povratak učesnika

U cilju ukazivanja na društveni značaj muzeja u Bosni i Hercegovini, CHwB je pružio savjetodavnu i stručnu pomoć u dizajniranju i postavljanju prve stalne postavke u novoosnovanom Zavičajnom muzeju u goraždanskom Centru za kulturu. Postavka govori o životu ljudi ovog grada tokom 1992. – 1995. godine i otvorena je za javnost.

Smatramo da je izuzetno značajno ukazati na raznolikost zajedničkog naslijeđa naše zemlje, vrijednih lokaliteta, običaja, folklora, kulinarstva, muzike i drugog kulturnog naslijeđa. Postojanje svjesnosti o važnosti kulturne baštine doprinosi jačanju odgovornosti i obaveze svakog pojedinca o njegovoj zaštiti, očuvanju i promociji.

Dani evropskog naslijeđa obilježavaju se u širom Evrope kroz različite programe koji su usmjereni na podizanje svijesti o kulturnom bogatstvu i raznolikosti, poštivanju različitosti, značaju očuvanja naslijeđa, podsticanju tolerancije, ali i borbi protiv rasizma i ksenofobije. Ovogodišnja tema Dana evopskog naslijeđa je „Kulturno naslijeđe i zajednice“. Na području Bosne i Hercegovine, Dani evropskog naslijeđa obilježavaju se u Olovu, Bijeljini i Banja Luci.

Evropska nedjelja mobilnosti je kampanja podizanja svijesti o značaju korištenja javnog prevoza, vožnje biciklom, hodanja, ali i podsticanja evropskih gradova o važnosti promovisanja ovih vidova prevoza i zdravog načina življenja. Obilježava se od 16. do 22. septembra.

CHwB Bosna i Hercegovina posvećen je zaštiti, očuvanju i promociji kulturne baštine. U Bosni i Hercegovini, CHwB je obnovio više od 20 objekata od kulturno-historijskog značaja širom zemlje, te realizovao različite aktivnosti u cilju promocije i očuvanja bogate kulturne baštine.

Related posts