Tešanjski gigant AS Group postao je novi vlasnik Agrokomerca i to za tri miliona KM

Tešanjski gigant AS Group postao je novi vlasnik posrnulog Agrokomerca i to za tri miliona maraka!

Nakon „Klasa“, „Vispaka“, „Sprinda“, ova kompanija preuzima i nekada najvećeg proizvođača hrane u Bosni i Hercegovini, kojeg je vodio ratni zločinac Fikret Abdić.

Grupacija bi, kako stvari stoje, mogla postati ozbiljan igrač u proizvodnji hrane i u regionalnim okvirima, a posebno nakon finansijskih problema u koje je zapao hrvatski Agrokor.

Zastupnik u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović je na društvenim mrežama pozdravio ovu informaciju poručivši tešanjskim biznismenima „Samo naprijed“!

Opštinski sud u Velikoj Kladuši, naime, donio je odluku o prodaji tvornice stočne hrane dioničkog društva Agrokomerc najpovoljnijem ponuđaču, malo poznatoj firmi „AC Food Velika Kladuša“, za iznos od 3.053.000 konvertibilnih maraka.

Imovina koju je kupio AC Food je veoma vrijedna što pokazuje činjenica da ju je Ekonomski institut iz Sarajeva prije nekoliko godina procijenio je na 22 miliona KM, kako su ranije pisali mediji. U sklopu te imovine se osim ogromnih skladišnih kapaciteta nalazi i nekoliko proizvodnih pogona te 84.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta.

Ako firma AC Food nije poznata njen vlasnik itekako jeste. Naime, u Registru poslovnih subjekata u BiH navodi se da je osnivač firme AC Food kompanija AS Holding iz Tešnja. Kao članovi uprave firme AC Food u istom registru navode se Amir Hasanović i Rusmir Hrvić.

Osnivači AS Holdinga su Rusmir Hrvić i njegov stric Sulejman Hrvić. Rusmir Hrvić je, podsjetimo, predsjednik Uprave AS Group, jedne od najvećih i najuspješnijih grupacija u BiH.

Samo u prehrambenoj diviziji u AS Group ima oko 1.200 različitih prozovoda. Grupacija zapošljava oko 2.700 radnika, sa tendencijom rasta. Navodno ova grupacija ima velike planove s proizvodnjom u Agrokomercu. Aukcija je održana 28. februara a kompanija ima rok do kraja marta da uplati novac čime će i definitivno postati vlasnik imovine.

/novi.ba

Related posts