TALENTOVANA MLADA PETROVČANKA: Adisa Bolić jedna od predstavnica BiH na Evropskoj matematičkoj olimpijadi u Zurichu

Bosna i Hercegovina ima svoje predstavnice na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Olimpijada se ove godine održava u Zurichu. Jedna od predstavnica BiH je i Adisa Bolić iz Bosanskog Petrovca.

Na ovogodišnjoj Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke BiH će predstavljati Tijana Babić (Gimnazija Banja Luka), Adisa Bolić (Sarajevo koledž), Lejla Skelić (Međunarodna srednja škola Sarajevo) i Elma Nuhanović (Sarajevo koledž).

Na takmičenju koje počinje 7. aprila učestvuju 44 zemlje. Bh. predstavnice će imati priliku da pokažu svoje znanje rješavajući zadatke iz različitih matematičkih oblasti.

Svaka zemlja učesnica šalje svoje najbolje timove koji se sastoje od četiri učenice srednjih škola. Tijana, Adisa, Lejla i Elma plasirale su se na Olimpijadu, kao predstavnice BiH, nakon odličnih rezultata i znanja kojeg su pokazale na nedavno održanom takmičenju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Podsjetimo se, na prošlogodišnjoj Europskoj matematičkoj olimpijadi Bosna i Hercegovina ostvarila je historijski rezultat. Dobitnici smo jedne zlatne, dvije srebrne i jedne bronzane medalje. Tako smo zauzeli ekipno 4. mjesto od 31 europske države učesnice.

Zlatnu medalju našoj državi, tom prilikom, je donijela učenica Sarajevo Koledža, nadarena i talentovana matematičarka, Petrovčanka Adisa Bolić.

Adisini vrhunski uspjesi u matematičkom svijetu su brojni. Do sada je osvojila mnoge, spomena vrijedne, medalje i priznanja. Samo neke od njih su: zlato na Evropskom matematičkom kupu, srebro na Mediteranskom matematičkom takmičenju, bronza na Balkanijadi, pohvale na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, te brojne medalje sa takmičenja na federalnom i državnom nivou u BiH. – piše cazin.net

Osim velikog talenta za njene uspjehe zaslužni su sati, dani i godine vježbe i napornog rada.

Related posts