Tajna uskoro izlazi na vidjelo: Šta krije Velika piramida u Gizi

Grupa istraživača koja je u svom radu koristila čestice poznate kao “muoni”, kazali su kako će istraživanje završiti krajem ovoga mjeseca

Više od 4.500 godina piramide u Egiptu su čuvale tajne duboko skrivene u labirintima i komorama koje leže u njenim visokim kamenim strukturama. Naučnici su dugo polemizirali krije li Velika piramida u Gizi mrežu neotkrivenih tunela iza kamenih zidova, a odgovor bi se uskoro mogao pojaviti.

Grupa istraživača koji su koristili kosmičke čestice, poznate kao “muoni”, za skeniranje Velike piramide u Gizi, kazali su kako očekuju da će završiti sa istraživanjem krajem ovoga mjeseca.

Oni koriste skeniranja za stvaranje mape te tako otkrivaju unutrašnju strukturu od 479 metara visoke piramide i ističu da mogu pomoći pri otključavanju drevnih tajni koje su zakopane ispod kamena.

Doktor Zahi Hawass, jedan od vodećih egipatskih arheologa i direktor Centra za starine u Egiptu, radi s timom francuskih istraživača koji vode proces skeniranja.

– Trenutno radimo na projektu i ako uspijemo otkriti tajnu jedne od tri komore za koje već znamo da postoje unutra, nastavit ćemo sa skeniranjem – naglasaio je dr. Hawass.

Prošle godine termalna skeniranja identificirala su anomaliju u Velikoj piramidi, najvećoj i najstarijoj u Gizi i jednom od sedam čuda antičkog svijeta. To je dovelo do teorije da se u piramidi krije tajna komora koju tek treba otkriti.

(Faktor.ba)

Related posts