Naši su stari bosanski lonac pripremali u glinenim posudama, satima se krčkao na tihoj vatri.
Sastojci
Jedna manja glavica zelenog kupusa
4 veća krompira oguliti i izrezati na četiri dijela, tako da dobijete veće komade.
2 manje glavice crvenog luka. Oguliti i izrezati na deblje komade.
4 -5 češnja bijelog luka
2-3 manja paradajza, izrezati na veće komade.
1 veća mrkva, izrezati na veće komade kao i ostalo povrće.
svježa ili sušena ljuta papričica
svjež peršin
malo teletine ili govedine
Malo vegete, aleve paprike, bibera u zrnu
Priprema
Povrće izrezati na krupnije komade.
Meso propržiti na malo maslinovog ulja da se korica stvori da bi zadržalo sočnost.
Izvadite meso i počnite redati povrće. Prvo kupus, pa onda luk, mrkva, paprika, krompir, ljuta papričica, koje zrnce bibera, meso, malo vegete, aleve paprike i svježeg peršina i onda opet sve ponovo dok ne upotrijebite sve namirnice. Sve zalijete ili temeljcem ili vodom tako da prekrijete povrće i meso.
Uglavnom se ovo jelo pravi u expres loncu i bude gotovo za pola sata, ali na stari način se kad provri, smanji vatra i ostavi da se krčka 2 sata.
Provjeravajte povremeno i dodajte vode ako treba.
Posluživanje
Služite uz dobar, hrskav kruh.
(Coolinarka/SB)