SVJETSKO, A NAŠE: Bosanski lonac, bezvremensko jelo za prave gurmane

Naši su stari bosanski lonac pripremali u glinenim posudama, satima se krčkao na tihoj vatri.

Sastojci

Jedna manja glavica zelenog kupusa

4 veća krompira oguliti i izrezati na četiri dijela, tako da dobijete veće komade.

2 manje glavice crvenog luka. Oguliti i izrezati na deblje komade.

4 -5 češnja bijelog luka

2-3 manja paradajza, izrezati na veće komade.

1 veća mrkva, izrezati na veće komade kao i ostalo povrće.

svježa ili sušena ljuta papričica

svjež peršin

malo teletine ili govedine

Malo vegete, aleve paprike, bibera u zrnu

Priprema

Povrće izrezati na krupnije komade.

Meso propržiti na malo maslinovog ulja da se korica stvori da bi zadržalo sočnost.

Izvadite meso i počnite redati povrće. Prvo kupus, pa onda luk, mrkva, paprika, krompir, ljuta papričica, koje zrnce bibera, meso, malo vegete, aleve paprike i svježeg peršina i onda opet sve ponovo dok ne upotrijebite sve namirnice. Sve zalijete ili temeljcem ili vodom tako da prekrijete povrće i meso.

Uglavnom se ovo jelo pravi u expres loncu i bude gotovo za pola sata, ali na stari način se kad provri, smanji vatra i ostavi da se krčka 2 sata.

Provjeravajte povremeno i dodajte vode ako treba.

Posluživanje

Služite uz dobar, hrskav kruh.

(Coolinarka/SB)

Related posts