Svečano dočekan Kurban Bajram

Muslimani u Sanskom Mostu dočekali su Kurban Bajram, jedan od svojih najvećih blagdana. Centralna manifestacija dočeka Bajrama organizovana je u centralnoj gradskoj, Hamzibegovoj džamiji.

Svečano je danas bilo i u drugim sanskim džematima, gdje su brojni vjernici prisustvovali klanjanju i dočeku ovog radosnog praznika. Bajram namaz je klanjan u svih trideset obnovljenih džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, dok je centralna bajramska svečanost održana u Hamzibegovoj džamiji.

„Svanuo je naš najveći i najradosniji islamski blagdan Kurban bajram, dan kada smo zaista veseli, sretni i radosni, kada je osmjeh na našim licima, jer je Bajram dan najveće radosti svih muslimana svijeta. Bajram je prilikada pogledamo oko sebe, da vidimo i uočima u kakvom je stanju naš ummet, u kakvom su stanju naša braća, naše komšije i porodice, jer čovjek je čovjeku brat i zato među njima treba preovladavati bratska ljubav. Ono što čovjek želi sebi treba željeti i svome bratu.

Vjernik ne čini nepravdu svome bratu i ne ostavlja ga samoga u nevolji, kaže Poslanik a.s. Vjernici su kao jedno tijelo, ako jedan dio oboli, cijelo tijelo je bolesno. Naša nas vjera uči da na ovom svijetu nismo sami, već da dijelimo sudbinu sa različitim ljudima, različitih vjera, kultura i nacija, ali su nam naše nade i naše muke iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja, i ako se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih iskušenja. Neka nam Kurban bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život. Neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi vrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao svjesno i odgovorno kako bismo shvatili da je tajna uspjeha na ovom svijetu međusobno pomaganje u dobru. Dobro se dobrim vraća. Želim svima od srca sretan Bajram, moleći dragog Allaha za Vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu.

Posebno želimo čestiti Bajram porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, bolesnim i nemoćnim, nezaposlenim, sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da bolesnim podari zdravlje i olakšanje, nemoćnim povrati snagu, a nezaposlenim nadu i opskrbu, sa riječima – Bajram Šerif Mubarek Olsun“.

Related posts