Sve manje tradicionalnih imena: Djecu u Krajini nazivaju Abduldželil, Gladijator i Chameen

U Krajini je postalo popularno da se djeci daju dva imena ili ime i nadimak. Neka od njih su Abduldželil Safet, Aron Šaban.

Nekada su se djeci imena davala po dedi i nani, velikim junacima i precima. Posljednjih godina vlada trend „što neobičnije, to bolje“, pa tako i roditelji, kako ih u društvu ne bi smatrali konzervativnim, zaboravljaju na tradicionalna imena, te svoje potomke nazivaju kratkim i modernim imenima, vrlo često i po likovima iz crtanih filmova, poznatih serija.

Arapska imena

Prema iskustvima uposlenika matičnih ureda, roditelji uglavnom djeci daju neobična imena.

– Tradicionalna ili “starinska” imena nisu tako česta posljednjih godina, ali su uvijek prisutna i određen broj djece nosi takva imena. Neka od rijetkih i neobičnih imena za dječake u Zenici su Evian, Esmedin, Selsebil, Nordin, Sundus, Koraj, Umejr, a za djevojčice Sukejna, Amerlina, Nusejba, Sureja, Talha, Ganimeta, Kadema, Ismilda, Sureja. – kazala je Alma Jeftić iz matičnog ureda Općine Zenica.

Portparol općine Centar Sarajevo Safet Huremović rekao nam je da su česta imena arapskog porijekla, pa tako roditelji djecu nazivaju Hatab, Rehulah, Džulejbib, Sihama, Nusrema, Hadi…

– Imena koja se daju po likovima iz serija su Ezel, Asi, Šeherzada ili Kaan, a neuobičajena imena u općini Centar su Erblin, Jumna, Ajmona, Manara, Kalina, Dastan, Franjčesko, Kobra, Tarzan, Klaudijo, Gordon, Herakula, Mažda, Osermando, Floki, Samson, Mandolina, Dijamant, Odisej, Gazda, Snjeguljica, Rambo, Grana, Sarajka, Valter, Drenuša, Tulje i Anđela Starr – kaže Huremović.

U Banjoj Luci, prema podacima iz matičnih knjiga, neobična imena su Srna, Neva, Anika, Kasijana, Simon, Demijan, Nestor, Miljan, Zaharije, Balša, Eman, Kan, Van, Evgenij, Kolja, Vasil i Amfilohije. Ponekad se u knjigama rođenih nađu i arhaična imena kao što su Jefimija ili Karađorđe.

U Krajini je postalo popularno da se djeci daju dva imena ili ime i nadimak. Tako iz matičnog ureda Grada Bihaća saznajemo da su neka od neuobičajenih imena u ovom dijelu BiH Abduldželil Safet, Aron Šaban, Gladijator i Chameen.

Veliki izazov

Prema mišljenju roditelja, davanje imena djetetu veliki je izazov, pa se mnogi često odluče potražiti stručnu pomoć putem brojnih internet vodiča, koji daju savjete kako odabrati idealno ime za dijete.

Inače, u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama FBiH, roditelji ili ovlaštena lica dužni su odrediti lično ime djeteta najkasnije u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta. Ukoliko to ne urade, po isteku roka ime djetetu određuje organ starateljstva.

Almas Smajlović: Nazvan po nani

– Za moje ime mnogi će reći da je starinsko, i zaista jeste. Dugo nisam čuo da se neko zove kao ja i zato mi je i drago ime Almas, jer je rijetko i neobično. Moja rahmetli nana zvala se Almasa, tako da su mi roditelji dali ime po njoj – kaže Smajlović, pjevač grupe Erogene zone.

Elameri Škrgić-Mikulić: Dobila ime po običaju Maora

– Navodno je da su Maori imali običaj djeci koja se rode 27. noći ramazana davati ime El’ Amer. Meni je na tu osnovu dodano „i“, da se nekako prilagodi slavenskom podneblju. Svoje ime jako volim, nema ga mnogo. Kako nema uobičajeno „a“ na kraju, nerijetko dobijam poštu naslovljenu na gospodin Elameri – kaže Škrgić-Mikulić, dugogodišnja urednica i novinarka. – piše faktor.

Related posts