Sutra je igra gotova!

I tako, popila se kafa, zasladilo šećerom,  još samo upaljači ferceraju, a i njima će nestati kremena.  Danas je onaj zakonski dan kada se o lovu na fotelje mora šutjeti. Javno.  U štabovima i drugim skrovitim mjestima, okupila se ekipa i bistre. Bistre kome će fotelja tapacirana kožom kome od mebl štofa, kome sa dugačkim naslonjačom, kome masažna. Kome će plac, kome dva, a bogami i tri.  Kome selo, kome grad.

Tako to biva.  Narodu je danas rečeno da šuti, i ne samo danas.  Šutat će do slijedećih izbora kada sve krene Jovo ti ga na novo.  Bageri su utihnuli, valjda je i njima naređeno da šute. Asfalt se više ne meće. Bit će da i on podliježe šutnji. Tu i tamo sretneš li kojeg lovca na fotelju, danas će ti se i nakeziti, biva nasmiješiti.  I to je to. Igra je gotova.

U ponedjeljak se hvatamo svojih života, i svega onoga čega smo se hvatali i prije ovog lova haman pa k'o u Engleskoj, na lisice. Samo, kod nas su u lov krenuli vukovi, međedi, a našlo se i kojekakvih čudnijih zvijerki.  Sve u svemu, ništa novo ne vidjesmo. A i ne čusmo. Dobro, lažem, jesmo. Čuli smo da su neki zabrijali k'o kad su se umjesto Hilarice i onog  sa tupeom na glavi, kandidirali za Ameriku.  Pa će kao sve oni dovesti u red, odmah i namah, čim vagne ponedjeljak. Vidjeli smo svašta. I da ne barataju jezikom, znanjem, informacijama, da nisu čitali je k'o bi čit'o, knjiga debela, a slova sitna. Znaju oni da većini ovog naroda nije bitno jesil ti čit'o, nego jesi li ti iz rodnog mu sela nevesela i jesil zelen ili si crven. NedajBože da si šaren.  To što u poderanim gaćama djeca ti idu u školu, a ni tvoje nisu bolje, nema veze. Sve će to popraviti onaj kome daš glas, krpat će ti gaće, kupiti ti ih sigurno neće. Nema veze ni što posla nemaš, biće, daće dragi kandidati.  Nemaš ni drva u šupi, nabaviće se, obećali kandidati. Nemaš zuba u glavi, šta će ti, ionako nemaš šta pametno za žvaknuti.  Imaš kandidate, nek’ oni žvaču, navikli su. Sutra rani da prvi budeš na izbornom mjestu da zaokružiš svoga kojeg dvadeset već godina zaokružuješ.  Kuku da prvi ne budeš, stranka te prati, pa neš ni one zakrpane gaće dobiti. A dobro, nije sve tako crno. Ima i onih koji znaju da vrat plaho zna boliti okrećeš li se stalnu iza sebe. Doktori kažu da kičmu ispraviš i gledaš pravo ispred sebe. U daljinu neđe. U budućnost. Takvi će znati.

Ostaje da čekamo, hoće li oni sa glavom okrenuti unazad, ili ovi prema naprijed, biti u većini.  Kako god, nešto će izbiti. Il’ zora il’ pomrčina. Ako je do naroda, neka narod odluči. Ako je do brojača glasova, džaba smo krečili.

Related posts