Suspendovan glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je odluku da se glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović privremeno udaljava od obavljanja dužnosti glavnog tužioca i tužioca u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.

Ovakva odluka uslijedila je nakon što je disciplinski tužilac u augustu pokrenuo istragu protiv Salihovića zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj. Goran Salihović ima pravo žalbe na ovu odluku, ali njegova žalba ne odgađa izvršenje odluke o suspenziji.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je disciplinsku tužbu protiv Salihovića.

UDT je u navedenoj tužbi zatražio izricanje disciplinske mjere razrješenja dužnosti tuženog te tražio od Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Kako je ranije rečeno iz VSTV-a, predmet protiv Salihovića registrovan je na osnovu medijskih objava u kojima su izneseni navodi da je glavni tužilac posredstvom drugih osoba zatvorio više istraga protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iznio je ranije optužbe na račun Gorana Salihovića da je odgovoran za curenje informacija o određenim predmetima koji se vode u državnom Tužilaštvu, a prije svega u slučaju kupovine vile na Dedinju Milorada Dodika, kao i u predmetima Bobar i Pavlović banke.

Mektić je optužio Salihovića za mešetarenje ističući kako on više ne može ostati na poziciji glavnog tužioca i da bi najbolje bilo “kada bi sam uvidio da ništa nije uradio za sve ovo vrijeme”.

Salihović se posljednjih dana našao na meti žestokih kritika javnosti zbog toga što nije učinio ništa kako bi se spriječilo održavanje referenduma o Danu RS-a, čime je direktno narušen Ustav BiH. Na drugoj strani, Salihović optužuje VSTV da ga smjenjuje zbog toga što je prije 20 dana formirao predmet u kojem se provode određene aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, na sjednici održanoj 12. decembra 2012. godine, imenovalo je Gorana Salihovića za glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Salihović je na poziciji glavnog tužioca naslijedio Milorada Barašina koji je smijenjen zbog postojanja sumnje da je svojim ponašanjem naštetio ugledu Tužilaštva BiH.

Related posts