Studenti u potrazi za stanovima: Koliko košta smještaj u Sarajevu

Nova akademska godina počinje za mjesec, a mnogi studenti koji dolaze iz drugih gradova već su počeli tražiti stanove u Sarajevu u kojima će boraviti u narednom periodu.

Da je povećana potražnja stanova u Sarajevu, potvrdili su nam iz agencije za nekretnine SigenX. Lejla Sipović, agent za nekretnine, pojašnjava da studenti uglavnom traže jeftinije stanove i da im je pored cijene najbitnija lokacija, te da stan unajmljuju u blizini fakulteta.

Moraju biti namješteni

– Cijene su raznovrsne, pa studenti uglavnom iznajmljuju stanove od 250 do 400 KM. Kada je stan skuplji, onda traže cimere sa kojima dijele troškove. Ti stanovi obavezno moraju biti namješteni. Bilo je i studenata sa posebnim zahtjevima, ali to zavisi od finansijskih mogućnosti njihovih roditelja – kazala je Sipović.

Da studentski život nije nimalo lagan za one koji odlaze od svojih domova u potrazi za naukom, ističe Travničanka Ajla Mahalbašić, studentica Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu, koja već tri godine stanuje u glavnom gradu BiH. Ajla sa tri cimerke boravi u stanu na Socijalnom, na fakultet ide pješke, a kući u Travnik odlazi dva ili tri puta mjesečno.

– Svaki mjesec za osnovne troškove potrebno mi je 400 maraka. Moje cimerke su iz Bihaća i Gračanice, a troškove dijelimo na troje. Pa tako za stan dajem 100 KM, za režije oko 80 maraka, a za hranu 100 maraka. Za jedan odlazak kući, povratna karta košta 15 KM – pojašnjava Ajla.

Ističe da je puno teže finansirati studije kada iz kuće na fakultet u drugi grad ide više od jednog djeteta.

– Kada smo i brat i ja odlazili u Sarajevo, to je bilo puno teže. Sve zavisi i od primanja roditelja. Nije jeftin studentski život, ali kad nema drugog načina onda se može. Ovih 400 maraka koliko mi treba za osnovne troškove samo je jedan dio, a tek knjige, odjeća, pa sve ostalo – ističe studentica Ajla.

Što jeftinije

I studentica Naida Šahinbegović iz Kaknja u Sarajevu tokom akademske godine živi sa cimerkama. Prije početka akademske godine nastoji pronaći što jeftiniji stan.

– Mjesečno mi za troškove treba oko 200 KM ne uključujući hranu i sve ostalo što je potrebno za svakodnevni život, s tim da troškove dijelim sa cimerkama. Nije jeftino studirati, ali što se mora nije teško – kazala je Naida za Faktor.

Oko 1.500 studenata tokom studija bit će smješteno u Studentskom centru u domovima na Bjelavama i u Nedžarićima.

– Studenti koji imaju pravo na subvenciju plaćat će između 130 do 180 maraka, dok za njih kantoni plaćaju 219 KM subvencije. S tim da postoji mogućnost da primimo oko 100 studenata koji bi troškove stanovanja snosili sami, te bi cijena iznosila oko 349 KM – kazao je Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar.

Oko 10.000 studenata

Upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija traje do 22. septembra.

– Konkursom je planiran upis na prvi ciklus 6.189 studenata, na redovnom studiju 2.328 studenata, dok će 2.255 studenata sami snositi troškove studija. Na vanrednom studiju ima mjesta za 794 nova studenta, a 292 mjesta za strane državljane. Opciju distance learning može odabrati 520 studenata – kazali su iz Univerziteta.

Dodali su da je objavljen i Konkurs za upis studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija u okviru kojeg je planiran upis 4.012 studenata. Upis se vrši do 30. septembra, a početak nastave u zimskom semestru planiran je 3. oktobra.

(E. Hadžimejlić/Faktor.ba)

Related posts