STUDENT U SPLITU POKUŠAO PODMITITI PROFESORICU: Ona se naljutila i 2.000 eura bacila kroz prozor

Isti student se već upisao na jedan drugi fakultet, koji će prema njemu morati poduzimati sankcije ako bude osuđen za kazneno djelo davanja mita

Na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) se zadnjih petnaestak dana naveliko govorilo o događaju kada su dvojica braće, 21-godišnjak i 25-godišnjak, profesorici iz matematike s prve godine studija u fascikli ostavili mito od 2000 eura.

Šokirana profesorica knjigu s tim novcem bacila je kroz prozor iz svog kabineta, a braću je prijavila policiji. Slučaj je preuzeo USKOK, piše Slobodna Dalmacija.

Sa FESB-a se o tom događaju nitko nije očitovao niti istupao u javnost jer je u trenutku objave te službene informacije u petak dekan fakluteta, dr. sc. Sven Gotovac, bio na službenom putu u Mostaru. Prvi radni dan u tjednu bila je prilika da ga novinari ponovno pozovu i on se odazvao komentirati ovaj događaj.

– Znate da mi u policiji potpisujemo izjavu o tajnosti postupka pa vam ne mogu govoriti o detaljima te obrade, a da vam pravo kažem, ni do danas ne znam ime tog 21-godišnjeg bivšeg kolege – rekao je Gotovac.

– Taj student je polagao ovaj ispit iz matematike u izvanrednom, tzv. dekanskom roku i budući da ga nije položio, izgubio je pravo na studiranje na našem fakultetu. Bivši kolega već dvije godine nije uspio položiti ovaj ispit i ovo mu je bila zadnja mogućnost. Kako je ispit pao u dekanskom roku, automatski je prestao biti student FESB-a. Mislim da je on čak i uzeo svoje papire s našeg fakulteta – govori dekan.

No, 21-godišnji nuditelj mita, kako doznaje Slobodna Dalmacija, već se upisao na jedan drugi fakultet, koji će prema njemu morati poduzimati sankcije ako bude osuđen u kaznenom postupku za kazneno djelo davanja mita, za što je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Na FESB-u se dugo nije dogodilo da je nekome profesoru ponuđeno mito ni da je on to prijavio.

– Ja sam dekan godinu dana, studirao sam na ovom fakultetu i nisam čuo za mito osim u jednom slučaju kad je kod jednog profesora mito ponudio, mislim, neki roditelj. Ali i to je uredno profesor prijavio. Mi radimo transparentno, svi su ispiti javni, studenti imaju uvid u svoje pismene ispite, kao i ovaj bivši kolega, i za nas se ni sada nije dogodilo ništa posebno, mi radimo normalno – ispričao je dekan Gotovac.

Običaj je kod profesora da studente u svom kabinetu nikada ne primaju pojedinačno, ako student to posebno ne zatraži, a običaj je i da većina profesora uvijek ostavi otvorena ulazna vrata svog kabineta. Tako je navodno bilo i kod ove profesorice iz matematike prije nego su joj braća ostavila mito na stolu, a ona je to prijavila.

Related posts