Stručnjaci upozoravaju: Rekonstrukcija ulica prvi vjesnik predizborne kampanje u BiH

Prema izbornom zakonu Bosne i Hercegovine izborna kampanja počinje 30 dana prije održavanja samih izbora. Lokalni izbori u BiH ove godine su 2. oktobra, pa zvanična kampanja treba da počne 2. septembra, piše Patria.

Ipak, čini se da je utrka za lokalnu vlast, barem u Sarajevu, počela mnogo prije zvaničnog datuma. Čak mjesec prije oficijelnog početka.

Čelni ljudi sarajevske općine Vogošća trotoare i igrališta za djecu grade još od početka jula. Mnogo više „zaorao“ je SDA-ov načelnik najveće sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić. Rekonstruiše ulicu od RTV Doma do Studentskog doma u Nedžarićima a onda dalje prema prema Dobrinji. Grade se i druge ulice i trotoari u ovoj općini. Sve to na građane ostavlja utisak da načelnik za njih pravi bolji ambijent za život. A pravi ga od njihovih para. Napori načelnika da lokalnu zajednicu učini boljom sredinom za život su obavaza koju sa sobom nosi ova funkcija. I načelnik za to prima plaću.

Eksperti objašnjavaju da Izborni zakon BiH nije definisao kako se kandidati trebaju ponašati prije početka zvanične izborne kampanje, pa tu pravnu prazninu politike partije itekako koriste.

Kreator političkih kampanja Tarik Kapetanović rekao je nedavno za N1 da je promišljanje gasača u vezi sa izborima dva mjeseca pred izbore najintenzivnije. U tom periodu građani najviše primjećuju šta načelnici njihovih lokalnih općina rade.

Jovana Kljajić iz Koalicije „Pod lupom“ kaže za novinsku agenciju Patria da još od raspisivanja lokalnih izbora u BiH prate predizborni proces u zemlji, i da će njihovi eksperti uskoro objaviti materijale u kojima će pokazati nepravilnosti koje su uočili do sada. A takvih je mnogo.

– Koalicija „Pod lupom“ posmatra kompletan predizborni period, od raspisivanja izbora pa sve do potvrđivanja izbornih rezultata – rekla je Kljajić.

– Ali, osim perioda mimo zvaničnog početka izborne kampanje radit ćemo i monitoring kompletne izbore kampanje koja počinje 2. septembra – dodala je ona.

Prema podacima iz Centralne izborne komisije Lokalni izbori u BiH ove godine koštat će oko osam miliona konvertibilnih maraka, koje će platiti građani ove zemlje, piše Patria.

Related posts