Stranka za BiH i Šefik Džaferović stali u odbranu Harisa Silajdžića

Stranka za BiH i član Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović reagovali su nakon što je Policijska uprava Trebinje dostavila Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner Republike BiH počinio ratni zločin.

“Već nekoliko puta se iz Trebinja neozbiljnim i neutemeljenim izvještajima protiv dr. Harisa Silajdžića pokušavaju relativizirati ratni zločini i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Bosnu i Hercegovinu tokom agresije. Ovaj izvještaj je dio plana čiji je cilj prikazati da je Bosna i Hercegovina neodrživo društvo i da je u skorijoj budućnosti treba podjeliti”, saopćeno je iz Stranke za BiH.

Dalje dodaju da Milorad Dodik i Dragan Čović na tome rade godinama i ne kriju svoje namjere o potrebi prekrajanja granica.

“Suočen teškim ekonomskim i socijalnim problemima u Republici Srpskoj, Dodik finansira ovakve nebuloze, u suštini želi sačuvati fašistički projekat pred očima svjetske demokratske javnosti. Stranka za Bosnu i Hercegovinu i sve patriote naše zemlje dobro znaju šta je Haris Silajdžić učinio za državu Bosnu i Hercegovinu, da ista bude primljena u članstvo UN-a, da se odbrani i opstane tokom agresije i sačuva svoj međunarodno priznati suverenitet i teritorijalni”, zaključuje se u saopćenju za javnost Stranke za BiH.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagirao je na optužbe za ratne zločine iznesene protiv Harisa Silajdžića, ratnog premijera Republike Bosne i Hercegovine i bivšeg člana Predsjedništva BiH.

Džaferović je kazao da je riječ o prepoznatljivom rukopisu propagandnog i pseudo-pravnog sistema koji je uspostavio Dodikov režim, a čiji je cilj da promijeni istinu o ratu, da izjednači branioce i agresore, žrtve i zločince.

“Prijava koja je podnesena Tužilaštvu BiH protiv gospodina Harisa Silajdžića još jedan je u nizu pokušaja da se nasilno izmijeni istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Način na koji je ovaj napad na Silajdžića izveden i trenutak koji je odabran za njegovu izvedbu, jasno ukazuju da iza svega stoje politički motivi. I to mora biti rasvijetljeno. Napad na Silajdžića doživljavamo kao napad na časnu borbu bh. patriota”, kazao je Džaferović.

Džaferović je dodao da se sve patriotske snage moraju ujediniti i stati ukraj ovim napadima, čiji je cilj potkopavanje države BiH.

“Silajdžić i ja smo imali različite političke stavove o nekim važnim pitanjima. Ali ovo je pitanje koje nadilazi sva druga pitanja. Ovo je suštinsko pitanje borbe između istine i laži, između dobra i zla. Ništa nije, niti može biti važnije od toga. Tu smo svi jedno. I tu nema razlika. Časna borba Harisa Silajdžića za državu BiH, za istinu i pravdu, nikada ne može biti dovedena u pitanje”, zaključio je Džaferović.

Related posts