Štetu prijavilo 180 Krajišnika

Nakon katastrofalnog vjetra, još veću štetu izazvao je snijeg, pa CZ Bihaća još prima prijave građana

Uslijed porasta temperature, ogromni komadi snijega sa kuće Ramiza Halilagića iz Bihaća jučer su se srušili na ulaznu nadstrešnicu i garažu, pokidavši metalnu konstrukciju i potpuno uništivši automobil mladića iz komšiluka.

– Bio je tu još jedan auto, srećom, na njemu nije bilo štete, a bogami, za ovog mladića je kasno, nema ni osiguranje, šteta je. Čekam od buraza podatke da mi pošalje, matični broj i ostalo, pa da mogu prijaviti štetu Civilnoj zaštiti, priča nam Almir, brat vlasnika kuće Ramiza Halilagića koji je trenutno na putu.

Biće kad bude

Civilna zaštita Bihaća cijeli dan je bila na terenu u Kulen-Vakufu, gdje se poduzimaju mjere predostrožnosti zbog porasta rijeke Une. Mjesec za mjesec nepogode su opustošile gradske rezerve čuvane za interventne slučajeve.

– Mi se još nismo oporavili ni od prošlomjesečne havarije prouzrokovane vjetrom. A evo, dok sabiramo štete od tereta februarskog snijega, već strahujemo od poplava koje bi mogle uslijediti. Civilnoj zaštiti do sada je prijavljeno oko 180 šteta na kućama, poslovnim prostorima, pomoćnim objektima, voćnjacima i plastenicima, a sve od tereta snijega. Procjenjuje se da je u gradu Bihaću prouzrokovano više od 300.000 KM štete. Grad će iz rezerve izmiriti za sanaciju oko 10 posto ukupne štete, ostalo će Kanton, pa ako ne bude ni to dovoljno, ostatak sredstava će se tražiti s federalnog nivoa, kaže nam Edin Morankić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Inače, gradovi Bihać i Cazin su na vrijeme proglasili vanredno stanje, što je dalo priliku Vladi Kantona da interventno djeluje sredstvima iz rezerve za Civilnu zaštitu, što je oko 300.000 KM, ali je to nedovoljno da se sanira sva šteta.

– Biće kada bude. Sve će potrajati, ali šta se može, prokomentarisao nam je oštećeni Bišćanin Almir Halilagić.

Mnogim građanima, kao i njemu, snijeg je uništio makar oluke na kućama.

Pod teretom otapajućeg snijega jučer je pokleknula i otkupna stanica mljekare Meggle koja je u vlasništvu Zuhdije Nadarevića iz Tršca.

Ranijih dana, dok je snijeg još padao, uništeni su mnogi krovovi kuća mještana Sokoca, Vedrog Polja, Jablanske ulice… Uglavnom, svi muku muče, ali sreća u nesreći je da niko od građana nije došao u situaciju da mora iseliti. Kako su nam kazali u Gradskoj upravi, slučajeva evakuacije nije bilo, a šteta od snijega u većini slučajeva zadesila je pomoćne objekte, koji su slabije građeni.

Civilna zaštita Grada Bihaća još ne može zaključiti konačni izvještaj o štetama, jer nakon teške januarske zime, otapanjem snijega učestalo se prijavljuju novi slučajevi. Na to sve, Civilna zaštita je hitno angažovana na čišćenju odvodnih kanala kako bi spriječila poplave. Sve se radi uporedo sa procjenama koje građani svakodnevno prijavljuju.

Prokuhavanje vode

– Moraćemo svi zajedno dati jači odgovor, i Grad i Kanton i Federacija, a ne da svako čuva pare. Mi još nismo završili ni proces obnove od onog katastrofalnog vjetra od prije mjesec, a sada smo suočeni sa gorom štetom. Ova godina loše je počela, kazao nam je Morankić.

Štete od snijega zabilježene su i na velikim objektima. Prije nekoliko dana smo izvještavali o urušavanju krova fiskulturne sale Ekonomske škole u Bihaću. Do propadanja krova došlo je i na trgovačkom centru Fis, iako je bila angažovana radna snaga za skidanje snijega sa krovova hala. Velika šteta zabilježena je i u poslovnoj zoni Kamenica, gdje su kompanije Čavkunović i AS Enterijeri pretrpjele najveću štetu. Načelnik Službe civilne zaštite grada Bihaća Fuad Dedić jučer je izdao saopćenje građanima u kojem ih upozorava da opasnost još nije prošla, pogotovo u područjima uz sliv rijeka Una i Klokot. Zbog topljenja ogromnih količina snijega, ni voda u gradu Bihaću nije za piće, te se preporučuje njeno prokuhavanje.

(Izvor: Oslobodjenje.ba)

Related posts