Šteta ili korist: Šta nakon ukidanja radnih knjižica?

Nakon što su 30. juna prestale važiti radne knjižice u Federaciji, u toku je realizacija uputstva u postupanju s knjižicama koje je izdalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a koje se odnosi na poslodavce.

Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare, kaže nam da je u ovom preduzeću u toku popunjavanje knjižica i da se još nije počelo s njihovim vraćanjem radnicima.

Prijava, odjava

– Nema nikakvih nedoumica kad je riječ o postupanju s knjižicama. Naravno, to je u nadležnosti pravne službe. Inače, radna knjižica je i dalje isprava koja će služiti za dokazivanje radnog staža. Po meni, prestanak važenja radnih knjižica ne predstavlja ni štetu ni korist. Dužnost poslodavaca je prijaviti radnika, a dokaz o radnom stažu i doprinosima će budući radnici donositi iz Zavoda PIO, odnosno porezne uprave – govori nam Ibrahimpašić.

Podsjeća da poslodavci imaju vremena do 31. augusta da radnicima vrate radne knjižice.

Na pitanje donosi li ukidanje radnih knjižica komplikacije kod prijave na biro, odgovorili su nam u Službi za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona.

– Kad se osoba prvi put prijavljuje na biro, sa sobom nosi diplomu, ličnu kartu. Na osnovu toga se evidentira i dobija svoj karton javljanja. Što se tiče prijavljivanja na biro radnika koji su ostali bez posla, tražit ćemo od poslodavca da radniku osigura dokaz o prijavi i odjavi s posla. Do sada se tražila samo odjava – govore nam u Službi za zapošljavanje BPK.

Dodaju da će maksimalno gledati da olakšaju radnicima koji su ostali bez posla.

Detaljnije instrukcije

– S obzirom na to da smo uvezani s poreznom upravom, mi službenici možemo otići na njihovu stranicu i vidjeti koliko je osoba radila. Što se tiče dokumentacije, gledat ćemo da što manje izlažemo troškovima nezaposlene. Zasad se samo plaća izvod o uplaćenim doprinosima u Federalnom zavodu PIO – kazuju nam u ovoj Službi.

Dodaju kako će svakako u dogledno vrijeme održati sastanak svih predstavnika službi za zapošljavanje kako bi dobili detaljnije instrukcije.

(E. Duvnjak – Šalaka/Faktor.ba)

Related posts