Statistika naša svagdašnja – bolje nam je jer nam je gore!

Zanimljiv podatak, za koji su se analitičari uhvatili nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH,  jest da će  BDP po stanovniku u 2014. godini  sad biti veći za 596 KM od do sada službeno utvrđenog kao rezultat usklađivanja sa novim brojem stanovnika. U prevodu, manje nas je, demografski  padamo i to nam statistika bilježi kao plus pa ćemo biti bolje rangirani na listama ekonomskog blagostanja.

Pa vi i dalje ne vjerujte da mi zaista živimo bolje nego što vidimo.

Statiskom na statistiku

Inače,  podaci Agencije za statistiku BiH, kažu da je radnik u BiH u aprilu, u prosjeku zaradio  830 KM, što je manje u  odnosu na april 2015. Godine. Istovremeno,  su porasli troškovi života, a prognoze, nažalost, nisu nimalo optimistične jer, kako naglašavaju poslodavci, ništa ne pokazuje da bi moglo doći do rasta plata u skorijoj budućnosti, pišu Nezavisne novine za koje je  Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH ustvrdio da : “Sada imamo bar jednog više gladnog, odnosno sedam ili osam. Bilo bi idealno kada bi neznatan procenat povećanja plata pratio i neznatno povećanje troškova života, što nije slučaj”, ocijenio je Šatorović.

Stanovnik BiH mogao je prošle godine priuštiti tek 38 posto proizvoda i usluga iz potrošačke korpe prosječnog Evropljanina što ga je svrstalo na pretposljednju poziciju liste kreirane po kvalitetu života stanovnika Evrope nemilosrdno ukazuju podaci službene statističke agencije EU – Eurostat. Eurosta, prenio je Večernji list, bilježi da se potrošnja po glavi stanovnika u zemljama članicama Unije tokom 2015. godine kretala u intervalu od 51 do 137 posto prosjeka u EU. BiH je po istom parametru rangirana na pretposljednje mjesto u Evropi jer je prosječna potrošnja po stanovniku u 2015. godini dostigla 38 posto prosjeka EU.

Gore samo Albancima

To znači da na 100 eura koje potroši prosječan stanovnik EU, građanin BiH može potrošiti samo 38. Viši standard zabilježen je u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a prosječna potrošnja stanovnika iznosila je Makedonije 40 posto, Srbije 45 posto, Crne Gore 52 posto i Hrvatske 58 posto prosjeka EU. Na cijelom Starom kontinentu gore je samo u Albaniji  u kojoj je potrošnja stanovnika dostigla 37 posto prosjeka EU, prenosi Večernji list BiH.

Ekonomski analitičari na ovo dodaju surov podatak a to je da prosječan građanin BiH najviše izdvaja za hranu. Prije pet godina potrošačka korpa za jednu četvoročlanu porodicu u Bosni i Hercegovini iznosila je približno 800 konvertabilnih maraka (400 eura), dok danas iznosi 1.600 KM (800 eura), dakle duplo više. U istom periodu prosječna plata od približno 830 KM (415 eura) nije se povećala. Istovremeno, 48 posto stanovništa Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva, a čak 600.000 ljudi ispod te linije, što znači da preživljava s manje od 235 KM (117 eura) mjesečno.

Ovo ako ćemo vjerovati statistici i analitičarima. Prema vlastitom istraživanju  premijera  F BiH Fadila Novalića, koji se nedavno pozvao na podatke dva trgovačka lanca, građani ovog entiteta su rastrošni pa drsko sebi priušte i ponešto osim brašna i ulja.

 

Related posts