Stari grad zove: U petak prvi festival elektronske muzike u Velikoj Kladuši

Sasvim iznenada, kao grom iz vedra neba, krajem prošle sedmice pojavila se informacija da će se na kladuškom Starom gradu u petak veče održati jednodnevni festival elektronske muzike pod nazivom Old Tower Festival. Pod ovim imenom prije desetak godina održana su dva festivala rock muzike kojih se prisjećamo sa nostalgijom iako je bila riječ o, ruku na srce, malim i skromnim festivalskim dešavanjima.

Organizatori novog Old Tower Festivala u Velikoj Kladuši izabrali su ovo ime s ciljem da ožive sjećanje na nekadašnji rock festival koji se održavao na istom mjestu, te na taj način odaju i priznanje mladima koji su prije deset godina, poput njih danas, pokušali da u Velikoj Kladuši rade nešto novo i drugačije. Sigurno će među posjetiocima novog festivala elektronske muzike biti onih koji su protekle decenije na Starom skakali uz rock rifove i gitarske solaže. Cilj i onog i ovog Old Tower Festivala je u biti isti.

“Ideja je nastala spontano. Imali smo u vidu da bi bilo lijepo napraviti ovakav event u Velikoj Kladuši tokom ljeta. Nismo imali mnogo vremena, no uspjeli smo sve nekako pokrpati na brzinu. Cilj nam je da promovišemo lokalne izvođače ovog tipa muzike i ponudimo nešto novo mladima u Velikoj Kladuši kojoj fali ovakvih dešavanja”, kaže za Kladusa.net jedan od organizatora Mirza Koljić.

Festival humanitarnog karaktera

Uz Mirzu, najviše posla oko organizacije festivala odradili su Edna Čović, Adis Durmić i Kenan Kazić, koji će u petak biti i jedan od izvođača. Ovoj neformalnoj grupi u pomoć je pritekla Demokratska organizacija mladih Velika Kladuša, a sponzor festivala je Općina Velika Kladuša.

Nije nevažno napomenuti da će festival biti humanitarnog karaktera. Sav ostvareni prihod će biti namijenjen socijalno ugroženim porodicama u Velikoj Kladuši, što bi moglo nagnati i one koji nisu ljubitelji elektronske muzike da u petak dođu na Stari grad. Cilj ovog eventa je svakako plemenit, a možda i otkrijete u sebi potisnutog obožavatelja techna i housea.

Kenan Kazić (NoControll) je zaljubljenik u ovu vrstu muzike već pet godina, a prve nastupe uživo bilježi prošle godine. Osim njega, u petak će nastupiti i:
Woozie (17) Prijedor,BiH | Žanr: Tech / Techno
Ajla Pajazetović (18) Velika Kladuša, BiH | Žanr: House
apySAKAN (28) Velika Kladuša, BiH | Žanr: House

“Očekuje nas zabava u vidu festivala. Dakle, ne tripična disko zabava. Prisutni će imati na raspolaganju neki vid samoposluge, točionice s pićem, neće biti konobara, stolova i stolica, jer želimo biti što opušteniji i imati što više prostora za ples i zabavu”, ističe Mirza Koljić koji se nada dobroj posjeti: “Imali smo malo vremena za promociju, iskorostili smo društvene mreže na kojima je odaziv dobar. Već nas zaustavljaju ljudi na ulicama, javljaju se iz raznih dijelova BiH i raspitivaju se, tako da se nadamo da ćemo na Starom gradu imati dovoljno veliku grupu nmladih koji se žele dobro zabaviti”.

Festival počinje u petak u 20 sati, cijena ulaznice je 2 KM, a organizatori savjetuju da na Stari grad dođete u što laganijoj odjeći jer će atmosfera biti uzavrela.

kladusa.net

Related posts