Šta su radili, a koliko zaradili kladuški poslanici u Skupštini USK-a u 2016. godini

Asmir Ćufurović iz SDA, Kenan Keserović iz DNZ-a te Mirvet Beganović i Rasim Kantarević iz Laburističke stranke su 2014. godine zahvaljujući glasovima građana Velike Kladuše dobili priliku da se kao zastupnici u Skupštini USK-a bore za dobrobit svojih glasača i ostalih građana Unsko-sanskog kantona.

Analizirali smo učinak i zaradu ova četiri poslanika u ovoj godini.

Kenan Keserović iz DNZ-a prisustvao je na 7 od 8 sjednica, uputio je 6 poslaničkih pitanja, tri inicijative i uzeo je učešće u diskusijama o šest različitih tačaka. Njegova mjesečna plata je 2355 KM, što znači da je u šest mjeseci za svoj učinak naplatio 14.133,66 konvertibilnih maraka.

Istu toliku platu ima i Asmir Ćufurovic iz SDA, koji je prisustvovao na svih 8 sjednica, te je uputio 4 poslanička pitanja, u 5 diskusija je učestvovao i nije pokrenuo niti jednu inicijativu

Rasim Kantarević iz Laburističke stranke nije uputio niti jedno pitanje, niti jednu inicijativu, a učestvovao je tek u 4 diskusije. Prisustvovao je na 7 od 8 sjednica, a njegova mjesečna plata je 1800 maraka. Plate u Skupštini nisu vezane za učinak pa je tako poslanik Kantarević za 6 mjeseci prihodovao 10.800 KM.

Laburistička stranka ima i zastupnika Mirveta Beganovića, koji ima platu kao i Kantarević, ali je učestvovao u više diskusija od ove trojice zajedno – njih 19. Uputio je jednu inicijativu i 3 poslanička pitanja. Prisustvovao je na 7 od 8 skupštinskih sjednica.

Poslanici u Skupštini USK-a među najplaćenijima u državi

Sva četvorica zastupnika naplaćuju i dodatna primanja iz različitih komisija.

Beganović je član dvije komisije – Za pravdu, ljudska prava, gradjanske slobode i jednakopravnost spolova, te Komisije za budžet, ekonomsku i financijsku politiku.

Keserović je član tri komisije: Mandatno-imunitetske komisije, Komisije za obrazovanje kulturu sport i mlade, te Komisija za pitanja sigurnosti i nadzora zakonitosti rada.

Kantarević je član Komisije za prostorno uredjenje, zastitu okolisa, stambeno komunalnu politiku i infrastrukturu.

Ćufurovic je član dvije komisije – Za ustavna pitanja, a druga je za budžet, ekonomsku i financijsku politiku.

Osim plaća, odnosno paušala, svaki poslanik naplaćuje po 150 maraka svako prisustvo na sjednicama Skupštine USK-a i svake komisije.

Skupština USK je jedna od rijetkih u kojoj se još uvijek, naplaćuje svako prisustvo sjednicama Skupštine ili skupštinskih radnih tijela, iako to spada u osnovne radne obaveze jednog poslanika.

Paušal, koji nakon smanjenja od 200 KM, krajem prošle godine, iznosi 1800 KM i koji primaju oni koji nisu zaposleni u Skupštini, veći je i od paušala poslanika Narodne skupštine Republike Srpske. I njega prima 20 poslanika. Deset poslanika je zaposleno i primaju punu platu od Skupštine, u visini od 2300 do 3000 KM, bez „minulog rada“ i bez dodataka, koji su vrlo izdašni.

Keserović, Beganović i Kantarević su i delegati u Domu naroda Federacije BiH, u kojem imaju primanja jednaka ili veća onima koja ostvaruju kao zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

kladusa.net

Related posts