Šta se dešava kad prestanete jesti bijeli hljeb?

Prepun je ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje na vašem se tijelu primjećuje trenutno i to u vidu gubitka kilograma, odnosno vode koja se nakuplja u tijelu

Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. Ali ova ugljikohidratna bomba dolazi u mnogo različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju. Saznajte šta će se dogoditi sa vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je prepun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje trenutno i to u vidu gubitka kilograma. Nije riječ o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu. Tijelo čuva ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline, koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljkohidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale, koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se debljamo.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Također, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno te se javlja osjećaj malaksalosti i umora.

(Faktor.ba)

Related posts