Šta je alternativa štednji novca u bankama: Isplati li se kupovina državnih obveznica

Građani i firme mogu kupovati obveznice i trezorske zapise, ali su limitirani cijenom vrijednosnih papira.

Rijetki su oni građani Bosne i Hercegovine koji mogu uštedjeti poneku konvertibilnu marku, a kada se odluče na štednju uglavnom gledaju povoljnije usluge banaka. No zbog slabe privredne aktivnosti i loše ekonomske situacije, banke u BiH gotovo su minimizirale kamatne stope za štednju. Kao alternativa uvećanju ušteđevine, građani mogu na berzama kupovati obveznice i trezorske zapise. Kupovinom ovih vrijednosnih papira dobijaju se nešto veće kamatne stope nego da se novac ulaže u banku.

Niski prinosi

Direktorica brokerske kuće SEE Investment Solutions iz Sarajeva Aida Bučo izjavila je za Faktor da obveznice mogu kupovati sva pravna i fizička lica, no oni mogu biti limitirani s obzirom na to da je nominalna cijena jedne obveznice 1.000 KM, a trezorskog zapisa 10.000 KM.

– Količina je ta koja određuje isplati li se kupovati vrijednosne papire, jer ako se uzme mali broj obveznica onda i nisu neki kamatni prinosi. Sve je do kupaca i njihovog finansijskog potencijala – napomenula je Bučo.

Dodala je da su i prinosi od kamata na entitetske trezorske zapise i obveznice u posljednje vrijeme niski.

Naša sagovornica kaže da bi tržište vrijednosnih papira oživjelo kada bi državna i privatna preduzeća, te općine počeli izdavati svoje obveznice na berzi za konkretne projekte, poput ulaganja u infrastrukturu.

– U tom slučaju mogla bi se mobilizirati štednja građana, a mali investitori lakše bi mogli ulagati svoj novac. Na ovaj način lakše bi se kreditirala privreda. To bi mnogo značilo i za razvoj lokalnih zajednica, jer bi općine izdavale obveznice, da prikupe novac za ulaganje u poduzetničke zone, koje bi opet donijele rast proizvodnje, zaposlenih itd. – pojasnila je Bučo.

Spomenula je da je ranije prakse da općina izdaje obveznice, ali su ovi slučajevi rijetki. Primjer je Općina Tešanj koja je 2011. godine uspješno izdala obveznice za infrastrukturne projekte, te kasnije uredno otplatila dug.

Kako je kupuje

Bučo je navela da građanin može kupiti obveznice tako što se obrati brokerskoj kući sa kojom zaključi ugovor, te u vrijeme koje je određeno za upis određenih vrijednosnih papira izda nalog za kupovinu i uplati avans.

Naša sagovornica je zaključila da u BiH nedostaju kvalitetni projekti koji bi bili finansirani putem kupovine vrijednosnih papira, a time bi i ulagači mogli ostvariti veće profite.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)

Related posts