Šta im je cilj:Srbija nema dozvolu za antiterorističku vježbu kojom ugrožava suverenitet BiH!

MUP Srbije i MUP RS najavili su u svojim službenim susretima zajedničku antiterorističku vježbu za 29. avgust ove godine na graničnom prelazu od Šepka do Loznice. Ovakvu vježbu mogao je dogovoriti samo neko kome nije stalo do mira u regionu nego do ciljanog podizanja tenzija. Tokom upravo završene posjete Srbiji potpredsjednik SAD Džo Bajdena (Joe Bidena) rekao je da je “Srbija ključ napretka u regiji”. A evo kako to izgleda na terenu, piše novinska agencija Patria.

Komandir lokalne Granične policije iz Srbije nazvao je 16. avgusta telefonom komandira Granične policije BiH u Zvorniku i obavijestio ga da će se održati velika oružana vježba. Postoje dvije mogućnosti, ili da se radi o nekompetentnoj osobi iz Granične policije Srbije, koja je sramno prekršila međunarodne procedure ili je riječ o brutalnom omalovažavanju institucija i države BiH.

Prije bi se reklo da je riječ o ovom drugom, jer sve djeluje potpuno neozbiljno i kao pokušaj poniženja države BiH od vlasti u Beogradu.

Srbijanski službenik, koji je telefonski pozvao komandira Granične policije BiH, najavio je čak i da će u ovim vježbama biti angažirani i helikopteri. Naravno, terensko osoblje Granične policije BiH zatražilo je 17. avgusta upute od GP-a, dan nakon neobičnog telefonskog poziva i najave oružane vježbe. Iz Granične policije BiH su samo proslijedili ovaj upit sa terena u Ministarstvo sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine agenciji Patria su potvrdili akt Granične policije BiH sa, navodnim, zahtjevom MUP-a Republike Srpske za održavanjem zajedničke vježbe policija RS i Republike Srbije na teritoriji općine Zvornik. S obzirom da je vježba planirana u pograničnom dijelu, potrebno je odobrenje Granične policije BiH koje se izdaje uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH.

To je nešto sasvim drugo od navodne najave vježbe iz službenih organa jednog entiteta ove države.

Ministarstvo sigurnosti BiH je ovaj zahtjev označilo kao nepotpun, pa su zatražene dodatne informacije. Bosni i Hercegovini se morala službeno obratiti Republika Srbija. Uostalom, zbog toga je Dejtonom i određeno da postoji državno Ministarstvo sigurnosti i Granična policija BiH.

U Zakonu o graničnoj kontroli BiH, članu 36., stavu 2 “odobrenje za ulazak pripadniku stranih službi sigurnosti sa vatrenim oružjem na područje BiH izdaje GP BiH uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, pod uvjetom da to nije u suprotnosti sa interesima BiH”. Morali su organizatori ovih oružanih vježbi dati spisak policajaca koji će učestvovati u ovoj vježbi.

U Zakonu o zaštiti državne granice Srbije izričito stoji da “povreda državne granice, odnosno granični incident je svako narušavanje nepovredivosti državne granice za koje je utvrđeno da nije u skladu sa propisima Republike Srbije o zaštiti državne granice i međunarodnim ugovorima, a koje je učinjeno ili je nastalo na teritoriji Republike Srbije kao posljedica djelovanja organa ili drugog lica, odnosno koje sa teritorije strane države počine službena lica državnih i lokalnih organa i druga lica te države”.

U ovom zakonu Srbije nema govora o policijskim ili vojnim vježbama, a zabranjeni su svi civilni i vojni letovi u blizini granice. Dakle, ono što Srbija svojim zakonima traži od svojih susjednih država, ne poštuje kad je u pitanju pravo susjedne države BiH.

Neki će reći da se radi o specijalnim vezama Srbije i RS. Ali, ne postoji unutar specijalnih veza Republike Srbije i entiteta RS niti jedna riječ kojom bi bile omogućene ovakve navodne antiterorističke oružane vježbe.

Srbija je službeno morala zatražiti dozvolu Bosne i Hercegovine za ovakvo djelovanje na graničnom prijelazu. Očito to nije ni pokušala, premda je njen ministar policije Nebojša Stefanović 29. jula u Banja Luci sa ministrom MUP-a RS Draganom Lukačem uredno najavio ove vježbe.

Prošlo je čak 20 dana nakon ovog banjalučkog dogovora, a da se Stefanović nije obratio institucijama BiH da ih makar informira da će ovakve oružane vježbe biti održane na granici.

Riječ je o teškom ugrožavanju granice države BiH i njenog suvereniteta. Ovakvo ekscesno i bahato ponašanje jedne države prema suverenitetu susjedne države rijetko je zabilježeno u međunarodnim odnosima. U međunarodnom pravu ovakvi potezi se tretiraju kao akt državnog terorizma.

Related posts