Sve se više zaoštrava situacija na Korejskom poluotoku te se interesi velikih sila sve više razilaze.

Šta bi se zapravo dogodilo da SAD napadne Sjevernu Koreju i kakve bi bile posljedice te na koji način bi to uopće bilo moguće izvesti, komentirao je Jerry Hendrix, penzionisani mornarički kapetan i stručnjak u Centru za novu američku sigurnost, piše CNN.

– Napad na odbrambeni sistem Sjeverne Koreje mogao bi biti izveden “nevidljivim” borbenim avionima stealth tehnologije F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 i F-15. Također, korištenje bespilotnih letjelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota, rekao je Hendrix.

– Teško zrakoplovstvo – bombardere B-1, B-2 i B-52 Pentagon bi mogao pozvati u pomoć sa pacifičkog otočja Guam. Tu su i američki ratni brodovi opremljeni raketama tomahawk za presretanje sjevernokorejskih raketa, gađanje sistema protuzračne odbrane, kazao je Hendrix.

Hendrix tvrdi da bi SAD mogao koristiti i cyber napade kako bi omeli program naoružanja Pjongjanga.

– Nekoliko minuta nakon prvog napada američka vojska morala bi se koordinirati sa savezničkim snagama kako bi što prije uništili hiljade sjevernokorejskih projektila koji su upereni direktno u glavni grad Južne Koreje Seul. I to bi bio samo početak, smatra Hendrix. Joe Cirincione, predsjednik organizacije Ploughshare Fund, dodaje kako je vrlo opasno ono što bi uslijedilo nakon napada na S. Koreju.

– Nije problem pogoditi Sjevernu Koreju, nego ono što slijedi. Vi napadnete Sjevernu Koreju koja će odgovoriti, a ima arsenal koji može uništiti Seul. Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo umrijeti u prvim satima borbe, a rat bi mogao eskalirati i do nuklearnog. U tom slučaju imamo desetke miliona mrtvih i uništenje jedne od najjačih svjetskih ekonomija. To je na kocki”, rekao je Joe Cirincione.