SOCIJALNI EKSPERIMENT: Hoće li muškarci prije priskočiti u pomoć plavuši ili brineti?

Prema novom socijalnom ekperimentu, boja ženine kose može imati veliki uticaj kako će se stranci ophoditi prema njoj, makar u nekim situacijama. Na primjer, ljudi će prije pomoći brineti kojoj je zapela suknja nego plavuši s istim problemom.

U eksperimentu, koji se odvijao u New Yorku, žena je stajala nasred ulice, prvo kao plavuša, a zatim kao brineta, dok joj je suknja bila utrpana u tajice i čekala da vidi koliko će strancima dugo trebati da joj priđu i saopće problem.

I dok neki misle da boja kose ne bi trebala uticati kako će osoba gledati na ovu situaciju, snimak je pokazao suprotno. Dok je bila brineta ženi, Sarah, su prišli tri puta u samo 12 minuta da joj kažu da joj je suknja zapela.

Međutim, dok je pozirala kao plavuša prošlo je skoro sat vremena prije nego što je neko upozorio Saru da joj se vidi veš. Mnogi su prolazili i buljili u nju, ali niko nije stao da joj pomogne.

Napokon, nakon 52 minute čovjek koji je prošao pored Sare vratio se da joj kaže da popravi suknju. Kada mu se zahvalila, čovjek je priznao da je zamalo prošao bez da joj kaže, ali se predomislio.

Sarah je inscenirala i drugi problem na ulici, ispustila je par kesa sa namirnicama. U ovom slučaju, stranci su brzo prišli da pomognu u oba slučaja.

Related posts