Snižen barel nafte na svjetskom tržištu: Hoće li doći do smanjenja cijene goriva u FBiH

Iz udruženja potrošača napominju kako se cijene formiraju na osnovu dogovora prometnika derivata što se ne bi smjelo dešavati.

Cijene nafte na svjetskom tržištu trenutno su na najnižem nivou u posljednja dva mjeseca. Prema podacima Bloomberga, nafta brent je trenutno na 42,25 dolara, što je za 20 posto niža cijena nego početkom juna. Sa druge strane, još uvijek nema najava sniženja cijena na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine.

Geopolitički razlozi

Sekretar Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH Amela Gedžo izjavila je za Faktor kako bi pravljenje bilo kakvih prognoza o kretanju cijena naftnih derivata na domaćem tržištu bilo krajnje subjektivno.

– Cijene naftnih derivata na našem tržištu su relativno niske, a šta će dalje biti ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, a to je da je pad cijena na tržištima rezultat geopolitičkih, a ne tržišnih okolnosti – dodala je Gedžo.

Aida Milavić iz Odbora za cijene pri Federalnom ministarstvu trgovine (FMT) izjavila je za Faktor da su benzinske pumpe dužne najaviti promjenu cijena tri dana prije no što počnu prodavati naftne derivate po tim cijenama.

– U proteklom mjesecu nije zabilježena značajnija promjena cijene naftnih derivata na području Federacije BiH – dodala je Milavić.

Formiranje cijene

U isto vrijeme, cijene na benzinskim pumpama širom RS-a su i do 15 feninga niže od cijena u Federaciji BiH. Predsjednik Udruženja građana „Klub potrošača srednje Bosne“ Nerzudin Vihrić rekao je za Faktor kako se po tržišnoj logici to ne bi smjelo dešavati.

– Ovdje ne svjedočimo tržišnoj, nego dogovornoj ekonomiji. Očito je da se vlasnici pumpi dogovore o cijeni, a samo pojedinci samostalno odluče koliko će naplaćivati naftu na pumpama – dodao je Vihrić.

Nema investicija

Niže cijene nafte na svjetskoj berzi najava su i manjeg broja investicija u nova tržišta. Gedžo smatra da je cjelokupna situacija u državi pod utjecajem ekonomske krize i da nije realno očekivati značajnije investicije ni u ovaj sektor.

– Jedan, ne mali broj distributera radi na granici ekonomske održivosti. Tržište naftnih derivata u Federaciji BiH, zbog vezanosti za kretanja na svjetskoj naftnoj pozornici već sada se nalazi na udaru ekonomske krize, možda izraženije nego druge djelatnosti – dodala je Gedžo.

Related posts