Snažnija podrška EBRD Unsko-sanskom kantonu

Naredne dvije godine Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investirat će u BiH rekordne iznose od po 200 miliona eura svake godine.

Ovo je na prigodnoj ceremoniji povodom 25. godišnjice postojanja i djelovanja EBRD-a, te 20 godina angažmana u BiH u Sarajevu kazao prvi čovjek ove institucije Summa Chakrabarti.
Chakrabarti je podsjetio da je u proteklih 20 godina EBRD uložio gotovo dvije milijarde eura u više od 130 projekata, od kojih je većina infrastrukturnih. Većina investicija EBRD-a je dosad išla u javni sektor. Opće opredjeljenje iz menadžmenta ove institucije je da se ubuduće značajnije ulaže u privatni sektor.
Iz EBRD-a će i dalje pružati podršku izgradnji koridora 5C jer je to strateški projekat koji regiju spaja sa EU. Podrška je obećana i za proširenje vodo-mreže u Visokom te za projekat „Žena u poslovnom svijetu“. U cilju razvoja suradnje USK sa EBRD-om, Asmir Crnkić ministar privrede u Vladi USK se danas sastao sa G-dinom Zihnijom Hasovićem menadžerom EBRD programa za mala i srednja preduzeća. G-din Hasović je upoznao ministra Crnkića sa trenutnim aktivnostim EBRD-a u našoj zemlji te istaknuo mogućnosti koje se pružaju poduzetnicima sa prostora USK kad je u pitanju suradnja sa EBRD-om. EBRD kroz Small Business Support program (ranije poznat kao BAS) podržava obezbjeđenje poslovnih savjeta i konsultantskih usluga za mala i srednja bh. preduzeća fleksibilnim grantovima, od 50% do 75% ukupne neto vrijednosti projekta, sa maksimumom do 10.000 Eura. Oblasti konsultantskih usluga koje se pokrivaju programom su strateško i poslovno planiranje / studije izvodljivosti, informacioni i komunikacioni sistemi – software, marketing, organizacija, kontrolni i menadžment sistemi, inžinjerska rješenja, efikasno iskorištenje energije i resursa, standardizacija i CE znak te zaštita okoline. Tu su još i programi za unaprijeđenje poslovanja, odnosno razvijanje i modernizaciju menadžerskih vještina i poslovnih performansi koji pomaže kompanijama razviti i modernizovati svoje menadžerske vještine i poslovne performanse. Ovom prilikom, ministar Crnkić je istaknuo: „ Kroz ovaj razgovor smo htijeli da vidimo kako putem EBRD-a pomoći našim poduzetnicima prije svega da ojačaju svoju konkurentnost, da sačuvaju postojeća radna mjesta ali i da kroz primjenu dobrih praksi i podršku EBRD-a otvorimo prostor za proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta“. Predstavnik EBRD-a G-din Hasović je rekao da je opće opredjeljenje EBRD-a da se značajnije pomogne realnom sektoru te najavio da će u suradnji sa ministarstvom privrede i Privrednom Komorom USK u toku mjeseca decembra organizirati prezentaciju kompletne linije mogućnosti koje naši poduzetnici mogu realizirati uz podršku EBRD.

Related posts