Snažan signal iz svemira uzbudio znanstvenike: Šum ili vanzemaljci?

RUSKI radioteleskop Ratan-600 zabilježio je snažan signal (grafikon dolje) iz sustava obližnje zvijezde HD164595 u zviježđu Herkula. Zvijezda je od nas udaljena svega 95 svjetlosnih godina, a veličinom je gotovo identična našem Suncu (99%). Oko nje kruži najmanje jedan planet HD164595b veličine Neptuna čija godina traje oko 40 naših dana.

Zanimljivo je da je ruski tim signal zabilježio još 15. svibnja 2015., međutim informacije o njemu javnosti su objavljene tek ove subote i to zahvaljujući astronomu Claudiju Macconeu sa Sveučilišta u Torinu koji je u Moskvi prisustvovao prezentaciji rezultata ruskog tima.

Seth Shostak, čelnik organizacije SETI koja traga za vanzemaljskim inteligentnim životom, za Guardian je rekao da je šokiran činjenicom da se na vijest čekalo toliko dugo jer je uobičajeno da oni prvi i to vrlo brzo saznaju za sve slične događaje.

‘Zašto za ovo čujemo tek sada i to zahvaljujuči jednom čovjeku koji je održao govor o tome u Moskvi prije godinu dana?’, pita se Šostak. ‘Macconeovo tumačenje je da su Rusi sramežljivi. No generalno prihvaćena procedura u zajednici Seti, kada se signal otkrije i kada mislite da je zanimljiv, jest da nazovete ljude druge promatračnice i kažete: ‘Hej ovo je položaj na nebu’, a potom gledate što će se dogoditi.

Dva moguća izvora

Signal koji je zabilježio Ratan-600, mada je vrlo jak, mogao bi imati jednostavnije prirodno tumačenje; primjerice, mogao ga je odaslati neki kvazar. Naime, ruski radio teleskop prvenstveno je namijenjen promatranju Sunčevih aktivnosti. Zbog toga ima prijemnik vrlo širokog spektra koji ne može pouzdano raspoznati u kojem području frekvencija je bio zabilježen signal – je li bio uzak, što bi više odgovaralo umjetnom vanzemaljskom podrijetlu ili je obuhvaćao široki pojas frekvencija, što bi bi više odgovaralo šumu koji dolazi s kvazara ili iz nekog drugog zvjezdanog izvora.

Maccone je informacije o signalu nedavno prenio Paulu Gilsteru, autoru znanstvenih i znanstveno fantastičnih tekstova o svemiru i astronomiji, voditelju portala Centauri Dreams, a ovaj potonji se oduševio otkrićem i iscrpno ga predstavio javnosti. No ipak, upozorio je da treba sačuvati hladnu glavu.

‘Nitko ne tvrdi da je riječ o djelu izvanzemaljske civilizacije, no ovo svakako vrijedi dalje istražiti’, napisao je u svojem blogu Glister.

Signal takve snage kakvu je zabiježio ruski tim, kaže bloger, ako je izvor bio ‘izotropni svjetionik’, što znači da je elektromagnetski signal namijenjen međuzvjezdanoj komunikaciji bio odaslan uniformno u svim smjerovima, mogla je stvoriti samo civilizacija tipa Kardašev II tehnološki naprednija od naše. Ako je signal pak bio koncentriran u jednom smjeru i usmjeren prema Sunčevom sustavu, mogla ga je stvoriti civilizacija tipa Kardašev I, što odgovara našem stupnju razvoja. Ljestvica ruskog astrofizičara Nikolaja Kardaševa ide od I do III, međutim, neki drugi astronomi poput Michia Kakua proširili su je do V (pet). Jedan od glavnih čimbenika u određivanju položaja na ljestvici je mogućnost prikupljanja energije i količina njezine potrošnje.

Glister kaže da su se za signal zainteresirali astronomi iz drugih dijelova svijeta.

‘Mogućnost šuma neke vrste ne može se isključiti, a istraživači iz Pariza pod vodstvom Jeana Schneidera razmatraju mogućnost da je riječ o djelovanju efekta gravitacijske leće na pozadinski izvor HD164595. No signal je dovoljno intrigantan da su znanstvenici s RATAN-a 600 pozvali na trajno praćenje izvora’, piše Glister.

Gravitacijske leće su tijela velike mase poput nakupina zvijezda koje svojom gravitacijom iskrivljuju prostor i skreću zrake svjetlosti tako da djeluju poput leća. Na taj način, kada se nađu između nas, kao promatrača i nekog udaljenog, blijedog, teško vidljivog tijela, one prolazno snažno pojačaju zračenje, odnosno elektromagnetski signal koji šalje udaljeno tijelo u pozadini.

Stručnjaci najavljuju da će signal, zabilježen na frekvenciji od 11 gigaherza, biti jedna od tema na simpoziju astronoma u Guadalajari u Meksiku krajem rujna. Prema nekima to je najbolji kandidat za vanzemaljski signal od slavnoga Wow! iz 1977.

No, ‘najveći među skepticima’, smatraju kako također postoji vrlo prozaična mogućnost da je on stigao s nekog od komunikacijskih satelita u Zemljinoj orbiti.

index.hr

Related posts