Smanjenje broja oboljelih od bruceloze u USK, bez prijetnje epidemije

U Unsko-sanskom kantonu od početka godine od bruceloze je oboljelo skoro 70 osoba, što nije zanemariv broj. Međutim, situacija je pod kontrolom: broj oboljele stoke se ne povećava, kao i broj ljudi, tako da nema mjesta panici, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona.

Posljednji slučaj oboljenja ljudi od bruceloze u Unsko-sanskom kantonu zabilježen je u Sanskom Mostu, kada su stariji bračni par iz sela Kijevo i njihova unuka hospitalizirani u Kantonalnoj bolnici u Bihaću zbog zaraze virusom bruceloze. Na njihovom imanju bilo je devet zaraženih životinja, koje su eutanazirane i neškodljivo uklonjene.

Ipak, kako u razgovoru za Klix.ba kaže Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, situacija nije idealna, ali nije ni alarmantna u smislu da bi trebalo proglasiti epidemiju ili slično.

“Na sreću, mogu kazati da nije došlo do promjene broja oboljelih, kako ljudi, tako i životinja. Trenutno imamo stanje stagnacije, pa čak i smanjenja broja oboljelih. Zbog toga moram demantirati navode o alarmantnoj situaciji i mogućem proglašavanju epidemije. Uostalom, naše ministarstvo i ja kao ministar nismo ni nadležni da proglasimo epidemiju”, kaže Polimanac.

Precizne podatke o broju oboljelih životinja u USK ministar nema, ali navodi da se radi od oko 0,3 posto od ukupnog broja grla u ovom kantonu. Najviše ih je na području općine Cazin, što je logično ako se uzme u obzir da se upravo u Cazinu uzgaja najviše grla stoke.

“Imali smo neke dodatne aktivnosti i uz saradnju sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dostavili smo određene upute kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova o postupanju kada se radi o transportu životinja, odnosno kakvu dokumentaciju moraju posjedovati prevoznici prilikom transporta životinja na području našeg kantona”, ističe Polimanac.

Iz ministarstva su podcrtali da je stanje u potpunosti pod kontrolom te da se preduzimaju sve potrebne mjere u cilju sprječavanja novih slučajeva zaraze kod životinja i kod ljudi.

Pored toga, savjetovali su stočarima da se pridržavaju uputa veterinarskih inspektora, a građanima da budu oprezni pri kupovini proizvoda animalnog porijekla te provjere da li su prošli veterinarsku i zdravstveno-higijensku kontrolu.

Related posts