Služba za zapošljavanje USK: Blagi pad nezaposlenosti?

Jedan od gorućih problema BIH je visoka nezaposlent .To je naročito izraženo u USK gdje stopa nezaposlenosti iznosi više od 57 posto.Ono što je dobro da nakon godina rasta nezaposlenosti podaci pokazuju da je u ovoj godini uočen pad nezaposlenosti.

Barem na to ukazuju kretanja zaposlenosti i nezaposlenosti u septembru ove godine u odnosu na isti period 2015. Tako je u septembu prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila 58,95 posto a godinu dana kasnije pala je na 57,73. Iako je u svim općinama uočeno manje nezaposlenih, treba biti na oprezu pri donošenju zaključka da nam se privreda oporavlja. U službi za zapošljavanje naglašavaju značaj programa koji stimulišu zapošljavanje. U ovoj godini bilo ih je tri koji su se fiansirali iz sredstava Federalnog Zavoda za zapošljavanje. U povećanje zaposlenosti uključila se i Vlade Federacije kroz programe zapošljavanja i samozapošljavanja u poljoprivredi.

Ministar poljoprivrede Dragan Polimanac pozdravlja stimulativne mjere vlasti u zapošljavanju u poljoprivredi. Zahvaljujući tome mnoga gazdinstva postale su male firme koja imaju prijavljene radnike . Ovo je dobar put smanjenja nezaposlenosti i sive ekonomije,tvrdi ministar.

U nevladinoj mreži LEDnet, koja se bavi razvojem malog i srednjeg biznisa, smatraju da ogromni parafiskalni nameti opterećuju poslovanje i privredu BiH su doveli na donju granicu izdržljivosti. Zbog toga i nema interesa kod poslodavaca za većim brojem radnika. Kada je riječ o programima zapošljavanja putem ovlaštenih javnih ustanova,ističu, da se ne postižu dobri rezultati.

U Službi za zapošljavanje upozoravaju da postoje i značjni problemi u ponudi stručnih kadrova. Iako pri apliciranju za posao mnogi imaju odgovarajuću stručnu spremu , ubro se ispostavi da ne posjeduju potrebne vještine. S toga će se u Službi, tvrdi direktor Bakal,u narednom periodu fokusirati da firme dođu do kvalitetne radne snage. – piše rtvusk.

Related posts