Slučaj Sanjin Sefić: Nepotpuna zamolnica iz BiH?

U Apelacionom sudu u Novom Sadu danas će se održati sjednica na kojoj će se raspravljati o žalbi novosadskog advokata Dejana Koprića, branioca Sanjina Sefića (25), koji se žalio na odluku Višeg suda u Novom Sadu da se Sefić izruči vlastima u BiH.

Prema Koprićevim riječima, vlasti u BiH nisu pribavile sve papire od relevantnih institucija u Srbiji, odnosno zamolnica je nepotpuna, te ima osnova da Apelacioni sud uvaži njegovu žalbu koju je uputio još 13. novembra.

Inače, zamolnica BiH za izručenje Sefića proslijeđena je Srbiji sredinom novembra. Sefić je, nakon što je u centru Sarajeva automobilom usmrtio Editu Malkoč (21) i Selmu Agić (20), studentice iz Bosanske Krupe i Bugojna, pobjegao u Srbiju, a dva dana kasnije uhapšen je na osnovu međunarodne potjernice.

Istovremeno se u Graničnoj policiji BiH vodi interni postupak protiv policajaca koji su Sefiću omogućili bijeg iz BiH. Zoran Galić, direktor Granične policije, kaže za Oslobođenje da provedeni interni postupak ukazuje da je Operativni centar GPBiH informaciju o događaju i Sefiću, koji je osumnjičen za udes, prethodno dobijenu od MUP-a KS-a, proslijedio svim organizacijskim jedinicama.

– Sukladno tome, informacije su bile dostupne policijskim službenicima na graničnom prijelazu Uvac. Zbog nesavjesnog i nepravovremenog obavljanja službenih zadataka i površnog pristupa u obavljanju službene dužnosti policijskih službenika na MGP Uvac, omogućen je izlazak S. S. iz BiH. Također je utvrđeno da nije postojao problem u sustavu protoka informacija između organizacijskih postrojbi GPBiH, te da je propust prilikom kontrole S. S. uzrokovan isključivo ljudskim čimbenikom, kaže Galić.

Podsjeća da je Disciplinska komisija GPBiH donijela rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv četiri policijska službenika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti.

– Policijski službenici privremeno su suspendirani do okončanja stegovnog postupka. Stegovno povjerenstvo GPBiH zakazalo je i prvo ročište, ali je na prijedlog odvjetnika jednog od službenika odgođeno, rekao je Galić. On je istakao da je u interesu GPBiH i službenika, koji su suspendovani, što skorije okončanje disciplinskog postupka.

– Poruka onim policijskim službenicima koji smatraju da odgovornost treba tražiti negdje drugo jeste da nas od odgovornosti prelaska državne granice osumnjičenika ne bi amnestiralo ni to da smo raspolagali manjim brojem podataka o slučaju. O promjeni svijesti govorim od dolaska u GPBiH jer se reforme ne odnose samo na policijske službenike na prijelazima, već na sve one koji ne ulažu u svoje znanje, na edukacije gledaju kao na “nagradna putovanja”, a osobito na one koji se nađu s druge strane zakona. To je posebna tema, a moj je stav jasan: kriminal u policiji je nedopustiv, naglasio je Galić.

oslobodjenje.ba

Related posts