Slučaj Galijašević – Behić: Od saradnika do neprijatelja

Vijest o hapšenju gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića odjeknula je čitavom BiH.

Sve se desilo zahvaljujući prijavi koju je bihaćki poduzetnik, vlasnik građevinske firme Sany Boy podnio tužilaštvu USK-a te pristao da učestvuje u razotkrivanju krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi za koje bi Galijašević mogao dobiti 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Građanstvo je u nevjerici promatralo čitav slučaj jer građani BiH nisu naviknuti da “krupne ribe” iz političkog života bivaju hapšene i procesuirane. Međutim, u Krajini se to dešava već treći put u manje od dvije godine.

Bivšeg gradonačelnika Bihaća i pemijera Unsko-sankskog kantona Hamdiju Lipovaču (SDP) koštale su malverzacije prilikom javnih građevinskih radova, nesuđenog premijera USK-a i direktora Unsko-sanskih šuma Đevada Muslimovića (SDA) koštalo je mito i reket, a slično je prošao sadašnji i gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević (SDA).

Pored ostalih, ovi krunski slučajevi pokazatelj su da se Tužilaštvo USK-a posljednjih nekoliko godina trudi da efikasno obavlja svoj posao. Također, vrlo bitna karika u tom lancu su sami građani te njihova hrabrost da se suprostave kriminalnoj vlasti, da vjeruju pravosudnim institucijama i surađuju sa istima.

Upravo na tom planu u slučaju Galijašević vlasnici građevinske firme Behić Sany Boy Bihać odigrali su vrlo bitnu ulogu i na neki način učinili korak na koji se građani ove zemlje teško odlučuju.

Međutim, prema tvrdnjama koje su za neke medije iznijeli sami vlasnici građevinske kompanije koji su prijavili slučaj, ovakva vrsta reketa bila praksa cijelo vrijeme u odnosima prvog čovjeka Bihaća i tamošnjih privrednika. Takva praksa, poznato je, bila je prisutna i kod bivšeg gradonačelnika Bihaća Hamdije Lipovače, a ipak cijelo vrijeme upravo to preduzeće vršilo je najveći dio javnih radova čiji je naručioc bio grad Bihać.

Nakon što smo prenijeli članak pod naslovom “Renata Behić: Galijaševiću smo hrabro rekli ne” čiji je autor magazin Faktor, na našu redakciju pristiglo je mnoštvo reakcija u kojima se implicira da upravo ta firma služeći se mitom i korupcijom godinama dobiva poslove u javnom sektoru.

Svi BH mediji, bez izuzetka, objavili su vijest da su Galijašević, njegova supruga i suradnici “pali” na djelu prilikom uzimanja mita, te detaljno opisali tok događaja kao i aktere čitavog slučaja, dok se jedino Dnevni Avaz u svom printanom izdanju površno osvrnuo na još jednu stranu priče, vjerovatno ponukan napadom na novinara od strane osobe bliske Behićima koji se dogodio istog dana.

avaz-askko2avaz-askko

abc.ba

Related posts