Slasne jabuke iz voćnjaka Vehbije Okčića

Voćar Vehbija Okčić iz sela Demiševci, Općina Sanski Most, i ove godine može se pohvaliti bogatim urodom jabuke koji će, prema njegovim procjenama, iznositi oko 15 tona.

Okčić kaže kako su za nešto slabiju berbu u odnosu na prethodne godine uticale nepovoljne vremenske prilike tokom cijele godine, ali ga raduje što je kvalitet plodova i ovoga puta izuzetan.

Okčić se ovom prilikom zahvalio općinskim vlastima koje su pomogle u razvoju njegovog voćnjaka, kao i svojim komšijama, mještanima Demiševaca, koji su i ove godine pomogli u branju jabuka. Također, u berbi su pomogle i članice Udruženja “Žene sa Sane”, te aktivisti i mladi Stranke demokratske akcije (SDA).

U razvoj svog voćnjaka, koji je podignut prije šest godina Okčić je uložio dosta sredstava i zanimljivo je kako je jedan od rijetkih ovdašnjih proizvođača voća koji posjeduje protivgradnu mrežu.

Uzgaja četiri vrste jabuke od kojih se posebno ističe sorta „granny smith“ ili u našim krajevima jabuka poznata kao „zelenika“. Također, Okčić ističe kako u voćarstvu primjenjuje savremena agrotehnička znanja i stručna iskustva, a u cjelokupnu proizvodnju ulaže puno truda i vremena.

Jabuke iz ovog voćnjaka naći će se na lokalnom tržištu u Sanskom Mostu, kaže Okčić, dodajući kako je plasman proizvedenog voća trenutno najveći problem za sanske voćare.

On je ovom prilikom pozvao inspekcijske i druge nadležne organe da spriječe nelegalnu trgovinu voća koja se odvija na sanskoj tržnici i drugim mjestima, kako bi se omogućio plasman domaćih proizvoda i zaštitili lokalni proizvođači.

Svi oni koji žele, sočne jabuke mogu pronaći kod porodične kuće Vehbije Okčića u selu Demiševci.

Related posts