Skupština USK: Vanredno o stanju na Univerzitetu

Zastupnici Skupštine USK, nakon cjelodnevnog redovnog zasjedanja, započeli su u večernjim satima vanrednu sjednicu posvećenu stanju na Univerzitetu. Planirano je da se razmotre zakonski akti Univerziteta, te donesu rješenja za probleme koji duže vrijeme opterećuju ovu visokoškolsku ustanovu.

Vanrednoj je prethodila redovna sjednica, koju je na početku obilježila je polemika oko usvajanja, a potom i dopunjavanja dnevnog reda, dok su neki od materijala povučeni. Tako je, iako nije bilo predviđeno, Skupština razmatrala i usvojila odluku o razrješenju dosadašnjeg, te imenovanju privremenog Upravnog odbora Bihaćkog unverziteta.

U poslijepodnevnom nastavku zasjedanja zatupnici su razmatrali Izvještaj o radu Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje pripadnika boračke populacije za kojeg je glasalo tek šest zastupnika, a trinaest bilo suzdržano pa nije dobio potrebnu većinu. Najviše vremena utrošeno je na raspravu o izvještaju o radu Komisije za koncesije USK-a za 2015. godinu tokom koje su se mogla čuti mišljenja i stavovi kako jedan broj subjekata koristi prirodna bogatstva a za to ne uplaćuje koncesione naknade.

Željko Mirković iz SDP-a naglašava kako se koncesione naknade trebaju naplaćivati i za benzinske pumpe, kladionice, ugostiteljske objekte, hotele, sve kapacitete koji se naslanjaju na javne ceste, pa čak i šume, sektor elektroprivrede i telekomunikacija.

Klub poslanika SDA podržao je izvještaj o radu Komisije za koncesije, a njegov predsjednik Edin Bašagić naglasio kako iz godine u godinu ova komisija kvalitetno obavlja svoj posao, što potvrđuje činjenica da su prihodi od koncesija premašili milion KM.

Zatupnici su sagledali i teško stanje u Katonalnoj agenciji za privatizaciju čija tri uposlenika 44 mjeseca nisu primili plaću, a rade bez osnovnih sredstava. Uz zaključak da se izmijeni odluka o osnivanju Agencije i o njoj brigu preuzmu Ministarstvo privrede i Vlada, te da se sačini plan deblokade računa, usvojen je izvještaj o radu Agencije za privatizaciju i plan rada za ovu godinu.

Related posts