Skupština USK dala zeleno svjetlo katarskom investitoru za kupovinu DI Sanica

Skupština Unsko-sanskog kantona dala je večeras saglasnost na Pismo namjere investitora Hamdo Group iz Katara o zakupu i kupovini Drvne industrije Sanica u Ključu.

Sa 18 glasova “za” Skupština USK na večerašnjem vanrednom zasjedanju odobrila je prodaju nekadašnje Drvne industrije Sanica u Ključu katarskoj grupaciji Hamdo Group.

Prema usvojenom Zaključku, Skupština je zadužila Šumsko-privredno društvo Unsko-sanske šume, koje je kupilo DI Sanicu prije dvije godine, da “bez odlaganja pripremi i zainteresiranom investitoru Hamdo Group ponudi na zaključenje Ugovor o zakupu imovine bivše DI Sanica” i “odmah po realizaciji obaveza iz prethodne tačke pripremi i pokrene zakonsku proceduru prodaje imovine bivše DI Sanica”.

Pored toga, Skupština je zadužila ŠPD Unsko-sanske šume da privremeno obustavi sve aktivnosti u vezi sa implementacijom programa revitalizacije Drvne industrije Sanica i bez odlaganja izvrši procjenu imovine bivše DI Sanica.

Kako bi pratila sve buduće aktivnosti oko prodaje DI Sanica, Skupština je usvojila i Zaključak u kojem se traži od ŠPD Unsko-sanske šume da mjesečno izvještava Skupštinu USK u vezi sa implementacijom poduzetih aktivnosti koje se odnose na DI Sanica. Prije toga, zastupnici su usvojili Odluku o produženju mandata članovima privremene skupštine ŠPD Unsko-sanske šume.

Večerašnjoj sjednici nisu prisustvovali opozicioni zastupnici A-SDA, DNZ-a te dio poslanika SDA.

Iz A-SDA su prije sjednice istakli da je prijedlog Vlade oko rješenja DI Sanica nezakonit te da nisu ispoštovani svi kriteriji kod odabira strateškog partnera. Napomenuli su i da je bilo još zainteresovanih ponuđača koji se bave drvnom industrijom, ali da je ponuđena firma “koja ima betonaru u Sarajevu”.

Iz Vlade su, pak, predstavili Hamdo Group kao kredibilnu i uspješnu kompaniju koja će uložiti u DI Sanicu dva miliona KM i zaposliti 250 radnika. Istakli su i da ova kompanija ima sličnu ponudu iz Republike Srpske, zbog čega se, prema njihovom mišljenju, moralo djelovati brzo i efikasno ukoliko se investitor želio zadržati na prostoru USK.

Kako je prije nekoliko dana izjavio Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, ponuda grupacije iz Katara podrazumijeva da, nakon saglasnosti Skupštine, “zakupe fabriku, odmah otpočnu proces zapošljavanja, saniraju fabriku, implementiraju postojeći program revitalizacije te ga prošire novim linijama proizvodnje”.

Podsjećamo, drvna industrija “Sanica” bila je prije rata okosnica razvoja općine Ključ i zapošljavala je blizu 1.000 radnika, uglavnom iz Ključa i njegove najveće mjesne zajednice Sanica. Nakon rata, pogoni su joj obnovljeni, ali je proizvodnja ugašena prije skoro devet godina, kada su svi radnici ostali bez posla i primanja.

Ipak, radnici preduzeća su svih ovih godina pažljivo čuvali proizvodne pogone i postrojenja, a prije četiri godine, odlukom Vlade i Skupštine kantona, DI Sanicu kupilo je Šumsko privredno društvo “Unsko-sanske šume”, čime su bili stečeni skoro svi uvjeti za ponovno pokretanje proizvodnje.

klix.ba

Related posts