Skupocjeni automobili najčešće na meti piromana: Vozila pale zbog ljubomore, osvete, opomene ili duga

Paljevine automobila posljednjih godina širom naše države nisu neuobičajene. Osim privatnih, meta su piromana i službeni automobili. Vlasnik audija iz Živinica ponudio novčanu nagradu osobi koja prepozna muškarca koji je zapalio njegovog ljubimca.

Sarajevski policajci zajedno s vještakom protivpožarne struke utvrdili su da je automobil mercedes, koji je u nedjelju gorio u Kranjčevićevoj ulici na Marijin Dvoru, namjerno zapaljen. Paljevine automobila u Sarajevu, ali i ostalim gradovima naše države posljednjih godina nisu neuobičajene, a uglavnom su meta skuplja vozila.

Nagrada 1.000 eura

Prilikom uviđaja u Kranjčevićevoj ulici, ali i obavljenih vještačenja, utvrđeno je da je zasad nepoznata osoba mercedes posula najvjerovatnije benzinom, te ga zapalila otvorenim plamenom. Ovo je uobičajena procedura nakon paljenja automobila, a to nam je potvrdila i Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

-Nakon informacije da je zapaljen automobil, na uviđaj izlazi dežurni tužilac. Kada policija završi uviđaj, tužilac naredi vještačenja i na teren se najčešće zove vještak protivpožarne struke. Tom prilikom se sa i oko automobila izuzmu tragovi, te se poduzimaju sve mjere i radnje kako bi se ustanovio način izvršenja krivičnog djela i eventualno pronašao počinitelj – kazala je Bavčić, dodavši da tužilac krivično djelo okvalifikuje na osnovu vještačenja i prikupljenih dokaza.

Nakon požara koji se dogodio sredinom prošlog mjeseca, vlasnik Audija iz Živinica ponudio je nagradu u iznosu od 1.000 eura osobi koja prepozna piromana koji je zapalio njegovog ljubimca, što su zabilježile nadzorne kamere. Na videosnimku, koji je kružio društvenim mrežama, jasno se vidi muškarac u dukserici, koji na parkingu prilazi skupocjenom automobilu, te ga poljeva benzinom iz flaše. Muškarac je potom upaljačem izazvao požar, te pobjegao.

Krajem aprila u Prijedoru je zapaljen Renault Megan, službeni automobil preduzeća Arcelor Mittal, a koji inače koristi direktor rudnika Omarska Mladenko Knežević. Šteta na vozilu tada je procijenjena na oko 5.000 maraka. Tokom uviđaja utvrđeno je da je nepoznata osoba ili više njih, prednji desni točak automobila posula benzinom, a potom zapalila otvorenim plamenom. Požar se zatim proširio na prednji dio automobila, koji je potpuno izgorio. Policajci su tokom uviđaja nedaleko od mjesta događaja pronašli papir natopljen benzinom, koji je najvjerovatnije korišten prilikom paljenja automobila.

Motivi paljevine

Ovo je primjer da meta piromana nisu samo privatni automobili već i službeni, pa je tako u aprilu u sarajevskoj ulici Mis Irbina izbio požar na automobilu kia, koji je u vlasništvu UniCredit leasinga. Požar su tada lokalizovali građevinci koji su radili u blizini, a ubrzo su stigli i vatrogasci. Tom prilikom niko nije povrijeđen, dok je na prednjem dijelu vozila pričinjena materijalna šteta. Uviđajem i vještačenjima utvrđeno je da je automobil posut zapaljivom tečnošću, te zapaljen.

Prema riječima Irfana Nefića, glasnogovornika MUP-a Kantona Sarajevo, najčešći motivi zbog kojih se pale automobili, a do kojih su policajci došli tokom rasvjetljavanja ovih krivičnih djela, jesu osveta, ljubomora, te novčana i druga neraščišćena dugovanja. Mada, paljenje vozila u nekim slučajevima predstavlja i neki vid opomene.

-Otežavajuće okolnosti prilikom rasvjetljavanja ovih krivičnih djela jesu što se na mjestu događaja, prilikom obavljanja uviđaja, ne nalaze tragovi koji bi bili predmetom daljih vještačenja, te što su tragovi, to jest dokazi za vođenje krivičnog postupka u gotovo svim slučajevima uništeni usljed djelovanja vatre – kazao je Nefić. On je dodao da je, bez obzira na operativna saznanja i prikupljena obavještenja, koja u pojedinim slučajevima ukazuju na osobe koje bi mogle biti izvršioci ovih krivičnih djela, teško doći do relevantnih dokaza kojim bi se to moglo dokazati. Zbog takvih slučajeva, navodi Nefić, ne mogu se stvoriti valjane pretpostavke za podizanje optužnica protiv osoba za koje se sumnja da su zapalile automobile.

(B. P. /Faktor.ba)

Related posts