Sjednica završena u ponoć: Dobit Unsko-sanskih šuma Kantonalnoj bolnici, DIP Sanici i općinama Bos. Petrovac i S. Most

U drugom dijelu jučerašnjeg skupštinskog zasjedanja poslanici su razmatrali Nacrt Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja, rukovođenja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća i ustanova čiji jeosnivač USK. Iako se radi o nacrtu, poslanici su kroz sugestije i prijedloge puno vremena utrošili kako bi prije javne rasprave ukazali na nedostatke i propuste u Zakonu, sa zaključkom da se svi prijedlozi stave na diskusiju prilikom same javne rasprave. Po završetku ovo tačke dnevnog reda premijer Husein Rošić zahvalio se poslanicima na konkretnim prijedlozima ponudivši još jednom odgovore na postavljena pitanja, objasnivši šta se želi sa ovim zakonom u narednom periodu.

U nastavku zasjedanja rasprava se vodila o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, koji je na kraju sa 22 glasa poslanika i usvojen.

Ipak, najviše pažnje u popodnevnom zasjedanju izazvao je izvještaj o finansijskom poslovanju Zavoda za zdravstveno osiguranje USK za period 1.1 – 31. 12. 2015. godine. Nakon rasprave i postavljenih pitanja izvještaj je dobio potrebnu većinu, prije svega zbog ostvarenih ušteda i pozitivnog poslovanja, uz niz novina koji je Zavod uveo u zdravstvenu zaštitu /e.recept/.

Ostale tačke dnevnog reda kao programi rada domova zdravlja Bihać, Bosanska Krupa i Opća bolnica Sanski Most dobili su potrebnu većinu glasova. Također, poslanici su razmatrali zaključak i mišljenje na inicijativu za stavljanje van snage odluke o prihvatanju lokacije za Regionalnu deponiju, kao i o rezoluciji o zaštiti rijeke Une i njene pritoke Unac.

Nakon 24. sjednice Skupštine USK, u kasnim večernjim satima održana je 11. vanredna sjednca Skupštine USK. Na dnevnom redu našao se prijedlog odluke o raspodjeli dobiti ŠPD USK d.o.o. Bosanska Krupa . Nakon kraće od palnirane rasprave prijedlog je dobio potrebnu većinu te će se dobit od 2 i po miliona rasporediti na završetak operacionih sala Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“, DIP Sanica Ključ i općinama Bos. Petrovac, i Sanski Most, čija je površina upravo najviše pokrivena šumama.

/ rtvusk

Related posts