Sjećanje na stradanja u “Kringsu”

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most te Mjesne zajednice Stari Majdan, sutra (23.07.) će biti organizovana posjeta bivšem logoru Krings i obilježavanje 24. godišnjice stradanja logoraša u ovom logoru. U ovo vrijeme, 1992. godine započeo je široki napad srpskih snaga na Stari Majdan, ali i susjedna sela, Staru Rijeku, Briševo i Batkovce.

Tom prilikom najveći dio mještana prognan je iz svojih kuća, veliki broj stambenih objekata je uništen ili spaljen. Najveći zločin počinjen je u selu Briševo, gdje je samo u jednom danu ubijeno 77 mještana. Hala „Krings“ je u ljeto 1992. godine pretvorena u koncentracioni logor za građane nesrpske nacionalnosti. U ovu proizvodnu halu zatvarani su Bošnjaci i Hrvati i iz drugih dijelova općine Sanski Most, a sam pomen njenog imena svima je ledio krv u žilama.

Na ovom mjestu građani su doživljavali traumatične trenutke, žena i djeca su odvajani od muških članova porodica te potom transportovani na teritorije pod kontrolom Armije RBiH. Fizička i psihička maltretiranja i ubistva u ovom logoru bila su svakodnevnica.

Related posts