Sindikat policije i Savez samostalnih sindikata za sutra su najavili press konferencije

Četiri dana prije isteka Odluke o privremenom finansiranju USK, najvažniji finansijski dokument – budžet USK, još uvijek čeka na usvajanje. Blokada rada zakonodavne vlasti USK prisutna je već tri mjeseca što je potvrđeno u petak kada nije održana redovna sjednica Skupštine na kojoj se trebao razmatrati budžet.Tako su budžetski korisnici, ali i svi ostali koji su indirektno vezani za kantonalnu kasu postali taoci loših političkih prilika u Kantonu.

Da je složena politička situacija to niko od kantonalnih parlamentaraca ne spori, ali teško da će ko prihvatiti krivicu za nastalu situaciju. Uglavnom se loptica prebacuje sa jednih na druge.

Kako bi Kanton funkcionirao poslije 31.marta, ukoliko se ne usvoji budžet?

Zlatka Šepić,ministrica finansija USK nam je kazala da poslije isteka, prema Zakonu o budžetima, obustavlja se isplata svih rashoda, osim otplata kredita.

Krediti će se tako moći isplaćivati i poslije marta, ukoliko se ne usvoji budžet, ali ne i plaće i ostala primanja obrazovanju, policiji, pravosuđu, vladinim službenicima, ustanovama od kantonalnog značaja i brojnim drugima. Na ovogodišnji budžet čekaju poljoprivrednici, škole koje treba obnavljati i praviti nove. Čeka i Kantonalna bolnica kako bi se opremile operacione sale. Protekle sedmice okončana su plaćanja po osnovu januarske plaće. Kada će biti februarska odgovor će morati dati skupštinski poslanici.

Uprkos prijetnji financijske blokade USK ministrica Šepić vjeruje da će se budžet usvojiti na vrijeme. Ne treba zaboraviti da je obaveza donošenja budžeta bila još krajem prošle godine gdje postojeći propisi nalažu da se budžet za narednu usvaja krajem tekuće godine.To je skupštinskim poslanicima pošlo za rukom u slučaju budžeta za 2016. godinu koji je usvojen krajem decembra 2015. Naši političari su ipak skloniji varijanti odugovlačenja i probijanju rokova. Radi podsjećanja, 2012. i 2015. budžeti su doneseni u aprilu pa tako postoji bojaznost da bi se mogao ponoviti isti scenarij. Tada su morali reagovati sindikati što će učiniti i ovaj put. Za sutra su naime najavljene press konkrerencije Saveza samostalnih Sindikata i njihovi kolega iz policije. Sutra će se skrenuti pažnju kreatorima politike u Kantonu da ne ugrožavaju ionaku teško održivu financijsku stabilnost.Trebaće naime, i kada se donese budžet, uložiti napore da se predloženih 218 miliona maraka realzira. Ostvareni prihodi za prva tri mjeseca nisu obećavajući, potvrdila nam je ministrica Šepić, i značajno su manji u odnosu na isti period prošle godine. Posljedica je to pada privredne aktivnost u USK i gubitka stanovništva. O tome bi, 31.marta, trebalo voditi računa 30 poslanika kada se budu izjašnjavali o budžetu za 2017. godinu. – piše rtvusk.

Related posts