Simboli otpora: Ispovijest čovjeka koji je legao pred tenk tokom pokušaja puča u Istanbulu

Student Metin Dogan je svojim hrabrim potezom, time što je u petak, kada su vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali državni udar, legao ispred tenka u blizini aerodroma Ataturk u Istanbulu, postao jedan od simbola otpora turskog naroda pred tim pokušajem.

On je kazao kako je čim je čuo za izdajnički napad krenuo na ulicu.

– Gosti i mlađi brat su me pokušali spriječiti, ali me stariji brat podržao. Nisam mogao naći automobil da odem na aerodom Ataturk. Zatim sam vidio motociklistu i upitao ga da me poveze na aerodrom. Čim je vidio želju u mojim očima pristao je. Nije želio čak ni novac za prevoz – ispričao je Dogan novinaru AA i dodao kako je ispred aerodroma vidio vojnike, tenk i metež.

Prisjetio se da je više puta vojnike u tenku pitao čiji su oni ustvari vojnici.

– Ono što sam vidio uticalo je na mene. Odjednom sam skočio. Krenuo sam prema vojnicima i povikao ‘Ja sam turski vojnik, a čiji ste vi vojnici?’. Tenk je stao, a ja sam nastavio vikati. S desne strane mi je stajao naoružani vojnik, s lijeve vojnici među civilima. Tenk je krenuo. Tada sam legao pred desnu gusjenicu. Zatim se tenk zaustavio – rekao je Dogan koji se prisjetio onoga što je proživio 15. jula, kada su pučisti namjeravali svrgnuti demokratski izabranu Vladu Turske i predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana.

Zatim je, kaže, tenk krenuo na njega, a on je legao ispred lijeve gusjenice. Tenk se opet zaustavio…

Otpor okupljenih građana, otpor naroda, smatra on, imao je ključnu ulogu u gušenju pokušaja puča.

 

Related posts