SIMBOL KRAJINE: Plod u kojem uživaju sva čula

Prva asocijacija na sive jesenske dane svakako je kesten. Ne postoje oni koji ga ne vole konzumirati. Svakako je namirnica u kojoj, svi mi, posebno Krajišnici, uživamo tokom jeseni. Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline.

Nedavno smo pisali o kestenu i ugroženosti istog, kako nepromišljenim djelovanjem čovjeka, nepravilnom i nedozvoljenom sječom, tako i prirodnim nametima. O važnosti očuvanja ovog simbola Krajine te silnim prijetnjama koje, ako se ne pobrinemo za njegovo autohtono očuvanje, polako dovode do istrebljenja kestena sa naših područja, možete više pročitati u članku SPASIMO KRAJIŠKI KESTEN: Cazinski agronom, Bekir Dolić, o uzrocima smanjenog uroda kestena.

Za one koji kesten konzumiraju samo kao pečen ili kuhan donosimo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali.

Pitomi kesten (lat. Catanea sativa) i njegova šira primjena

Pitomi kesten je listopadno drvo, ima visinu 20-30 metara i starost preko 500 godina. Ima široku primijenu i značaj u svakodnevnom životu ljudi. Kesten se u građevinarstvu koristi za izradu drvenih konstrukcija, u brodograđi, vodogradnji, kao rudničko drvo. Kesten je značajna biljka i za razvoj pčelarstva. Pčelari ga cijene kao visokoproduktivnu medonosnu biljku, jer ima obilan polen i mnogo nektara. Poseban značaj ima kao dekorativna vrsta. To je jedna od najljepših lišćarskih vrsta koja građom stabla, pravilno okruglom i gustom krošnjom i velikim listovima pruža široke mogućnosti za korištenje u ozelenjavanju naselja.

Mnoge koristi kestena

Antropolozi tvrde da je pitomi kesten prvo što je čovek jeo. U prošlosti su ga, kao i mi danas, jeli pečenog i kuhanog, a od mljevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao zamjena za kafu. Od meda kestena pripremali su medenu rakiju. Jedna legenda čak ističe da je grčka vojska preživljavala na kestenu tokom povlačenja iz Male Azije 401. godine stare ere. Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, deluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume. Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s dišnim sistemom poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo kestena zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi.

Hranjive vrijednosti

Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrijednost, a glavni sastojak mu je skrob, kojeg ima oko 44%, oko 4% bjelančevina i oko 2% masti. Bogat je vitaminima grupe B (vrlo velika količina vitamina B1), vitaminom A, a ima i malo vitamina C.

Minerali u kestenu
Kalijum i fosfor su najzastupljeniji, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, željezo, bakar i mangan. Budući da je siromašan natrijumom, vrlo je pogodan u ishrani bolesnika kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Energetska vrijednost ploda kestena u 100 grama je 878 kJ (215 kcal). Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet. Teško su probavljivi ali zato daju puno energije. Zbog njihove hranjivosti su ih stari narodi koristili za jačanje organizma.

Brašno od kestena
Zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u ishrani iscrpljenih, starih osoba i djece. Kruh napravljen od kestenovog brašna ugodnog je mirisa, slatkog okusa i ostaje dugo svjež. Kestenovo brašno koristi se samo ili pomiješano s brašnom od žitarica za pravljenje kruha i peciva. S kestena se skine spoljna, tamna ljuska te se potopi u toplu vodu u kojoj treba da stoji dok se unutrašnja smeđa opna ne bude mogla lako oljuštiti. Tada se opere i ostavi na sušenju. Zatim se usitni mikserom i tako se dobije brašno.- piše Cazin.NET

Related posts