Šemsudin Dedić: SDA se (ozbiljno) vraća u 2019. godini

Šemsudin Dedić, potpredsjednik SDA i državni poslanik, kaže da su svi požurili da budu protiv SDA i da su se baš zbog toga prevarili.

Pregovori o formiranju vlasti traju, no ako su i BH blok i SBB rekli da već imaju partnere, da li je vašoj stranci preostala ijedna druga opcija ili smatrate da će se neko od njih predomisliti?

– Od samog završetka izbora naš stav je isti, a to je da su našoj zemlji potrebne široke koalicije koje će biti garant stabilnosti budućih vlada, spremne provoditi reforme i pozitivne procese. Naša prva ponuda bila je upućena BH bloku, koji je imao najbolji izborni rezultat, i mi ni dan-danas nismo dobili nikakav odlučan odgovor. Zatim smo krenuli u pregovore i sa drugim političkim strankama i nastavit ćemo da ih vodimo i u narednom periodu. Ja ne mislim da BH blok i SBB imaju neka čvrsta partnerstva. Stvari se mijenjaju od kantona do kantona, od jednog do drugog nivoa vlasti.

Animozitet se topi

SDA uporno skreće pažnju da vlast treba formirati od države pa prema nižim nivoima. Mislim da su svi postali svjesni da je poslije izbora ishitreno krenula priča o tome da se iz koalicija isključi SDA, dakle izborni pobjednik. Izuzev Kantona Sarajevo, ja danas više ne vidim da postoji taj snažan animozitet prema SDA koji je bio sveprisutan odmah nakon izbora. Nastavljamo, dakle, da razgovaramo i nadam da ćemo brzo doći do rješenja.

Treba li uopšte biti pregovora sa Miloradom Dodikom o tome da li naša zemlja treba nastaviti put ka NATO-u, imajući u vidu šta bi prvenstveno građanima takvo članstvo donijelo?

– NATO put Bosne i Hercegovine apsolutno ne smije biti upitan i ovo je jedna od najbitnijih tačaka naše platforme za pregovore sa drugim strankama. Na našoj strani su zakoni, poput Zakona o odbrani BiH, koje su izglasali predstavnici oba entiteta, uključujući SNSD. Očito je tu došlo do nekog geopolitičkog zaokreta i danas SNSD više nego prije gravitira u nekom drugom pravcu. Svakako zaokreta nema kad je u pitanju SDA. SDA je privržena NATO putu, smatramo da mir i stabilnost nemaju alternativu i oko toga nećemo voditi nikakvu trgovinu.

Koliko politički predstavnici Bošnjaka mogu uraditi da se glasovi koji dijele ovu zemlju stišaju?

– Prije svega, Bošnjaci i njihovi politički predstavnici treba da se manje bave sobom, a više stvarnim problemima Bosne i Hercegovine. Ovaj postizborni period je dobar primjer svih grešaka koje se prave u bošnjačkom korpusu. Mi smo praktično od proglašenja zvaničnih rezultata izbora znali ko će biti vlast kad su u pitanju stranke sa hrvatskim i srpskim predznakom. Vlast u RS-u je formirana ekspresno, SNSD je ekspresno predložio mandatara za Vijeće ministara. HDZ i SNSD su skoro pa odmah dogovorili principe zajedničkog djelovanja na državnom i federalnom nivou. U ovom istom periodu probosanske stranke su čitavu energiju usmjerile u borbu protiv SDA i to na najnižem, kantonalnom nivou. Krenula je, dakle, borba za kantonalne budžete, dok su NATO put, put ka Evropskoj uniji, ostali u drugom planu. SDA, ne slučajno, zagovara da se vlast formira od državnog nivoa. Goruća pitanja ove zemlje nisu ko će biti direktor doma zdravlja u nekoj općini niti ko će odlučivati o nabavci ogrjeva za škole, već u kojem pravcu ćemo ići kao država, hoćemo li uspjeti da se odupremo onima koji nas dijele. Mislim da je neustavna odluka CIK-a o dopuni Doma naroda ujedinila probosanske snage i malo su nakon nje splasnule postizborne strasti. Bilo bi dobro da sve probosanske stranke više potenciraju zajedničke stavove, a ne stvari oko kojih se ne slažemo.

Hoće li SDA imati kandidate za prijevremene lokalne izbore i pokušati vratiti načelnička mjesta u Bosanskom Petrovcu i Bužimu?

– Ovo je naš glavni cilj za naredni period. Bužim je neko vrijeme bio općina-eksperiment, gdje smo na vlasti imali nezavisnog načelnika i nezavisne vijećnike. Da je eksperiment bio neuspješan, najbolje se vidi po tome da se u međuvremenu većina nezavisnih vijećnika vratila pod okrilje SDA, dok je nezavisni načelnik napustio poziciju nakon ovogodišnjih općih izbora. Isto se dogodilo i u Bosanskom Petrovcu. Ispostavilo se da nije moguće razvijati općinu bez solidnih priprema, stabilne podrške na terenu i dobre saradnje sa drugim nivoima vlasti. Slogani o nezavisnim načelnicima možda lijepo zvuče u predizbornoj kampanji, ali kad se pojave problemi, onda se svi okrenu SDA. U Bužimu ćemo, dakle, imati mladog, obrazovanog i sposobnog kandidata. Imat ćemo i kandidata u Bosanskom Petrovcu, ali tamo, s obzirom na specifiku ove općine, otvoreni smo za dogovore sa probosanskim strankama oko zajedničke podrške jednom od kandidata.

Zagovarali ste stabilnu većinu, sad je u USK-u većina 16 od trideset i praktično manjinska Vlada?

– Unsko-sanski kanton je od rata naovamo uspio da postane kanton slučaj. Poznati smo po tome da smo promijenili najviše vlada u odnosu na sve ostale kantone. To se događa upravo zbog nestabilnih većina i manjinskih vlada o čijem opstanku presuđuje jedan glas. Taj jedan glas je najčešće i najskuplji glas. Da ga dobijete, trebate napraviti bezbroj ustupaka. Zna se dogoditi da jedna stranka ili jedan zastupnik dobiju neke privilegije koje apsolutno ne bi trebali imati.

Politička trgovina

Mislim da ove priče oko većina, stalno nagađanje kad će pasti vlada, kad će doći novi premijer, smetaju građanima, ali i generalno loše utiču na opći ambijent u Kantonu. Primjerice, trenutna većina je imala dovoljno ruku da izglasa vladu, ali ne da usvoji dnevni red na prvoj redovnoj sjednici Skupštine. Kako da vam ozbiljan investitor dođe u kanton gdje se svaki dan može očekivati ovakva blokada rada institucija? U ovakvoj situaciji nema ni ozbiljnih reformi. Svaka vlada prvih 100 dana povlači neke populističke poteze, ministri dolaze na posao pješice, premijer ukida neke od ranijih privilegija, građanima odgovarate putem viber-broja. Nakon toga sve se vraća na političku trgovinu i tako ukrug. Dakle, SDA je stava da minimalna većina nije dovoljna. Da trebamo napraviti neki ozbiljan i stabilan dogovor i da umjesto da stalno udovoljavamo onom presudnom zastupniku, konačno krenemo da udovoljavamo građanima.

Šta očekujete da će se desiti u 2019. godini?

– Godina 2018. bila je izuzetno burna i to zbog općih izbora. U 2019. nadam se da će svi političari hladne glave sagledati situaciju u našoj zemlji i donijeti odluke koje idu u prilog stabilizaciji i ekonomskom razvoju. SDA je uvijek bila i bit će i 2019. partner svim snagama koje rade u korist napretka države BiH i svih njenih građana.

Izvor: oslobođenje.ba

Related posts